5/6
Przechowywanie orzechów włoskich
Każda żywność potrzebuje odpowiednich warunków, aby jak najdłużej zachować świeżość. W przypadku orzechów warto zachować ich wartości zostawiając je w łupinach i otwierając dopiero wtedy, gdy są potrzebne lub mamy na nie ochotę. Dobrze, aby kosz lub pudło z bakaliami stało w ciemnym, suchym i dość chłodnym miejscu. Jeśli już posiadamy większość ilość łuskanych bakalii, do trzech miesięcy można je przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.
6/6
Orzech włoski w ogrodzie. Nie z każdym drzewem i krzewem się polubi
Dobry ogrodnik powinien wiedzieć, które krzewy lub rabaty sadzić w pobliżu orzecha. Wśród roślin tolerujących juglon (substancja toksyczna z orzecha - przyp. red.) są m.in. tuja, jabłoń, buraki, marchew, cebula, jałowiec, krokusy, chryzantemy i hiacynty.