Wśród przepisów z wykorzystaniem pokrzywy można znaleźć m.in. pesto, zupę, kotleciki lub koktajl.
Przepis na pesto z pokrzywy: Kilka garści sparzonych liści pokrzywy należy posiekać, dodać połowę szklanki oliwy z oliwek, czosnek, uprażone pestki słonecznika i sól. Całość zmiksować.
Czy jest limit na spożycie pokrzywy? Okazuje się, że tak. Nie warto przesadzać z naparami lub sokami. Zbyt duża ilość dobrych składników roślinnych może spowodować problemy trawienne lub alergie.
Jak zbierać pokrzywę?
Choć na rynku są gotowe preparaty z pokrzywą, można pokusić się o samodzielne zbieranie ziół. Liście wykazują właściwości parzące, dobrze ścinać je w rękawiczkach lub pozyskiwać gałązki w całości. Całość należy obsuszyć i porozdzielać. Na wsiach gospodynie radzą, by parzyć listki gorącą wodą lub skrapiać oliwą z dodatkiem soku z cytryny.
Poparzenie pokrzywą. Jak leczyć?
Poparzone miejsce należy szybko umyć, aby pozbyć się drażniących włosków. Dobrze jest posmarować skórę specjalną maścią, niektórzy polecają okłady z cytryny lub moczenie w wodzie z sodą.