Polska mąka podbije chiński rynek?
Dla polskich zakładów produkcyjnych eksport mąki na chiński rynek to szansa na wypromowanie wysokiej jakości produktów zbożowych.
Procedura i prace nad dopuszczeniem mąki z eksportu na rynek w Chinach rozpoczęły się w 2016 roku. Wśród etapów były m.in. prace nad protokołem bilateralnym i audyt służb chińskich w miejscach produkcji.
Dopiero 5 lutego 2021 roku minister rolnictwa i rozwoju wsi oraz minister Generalnej Administracji Celnej ChRL podpisali protokół określający szczegółowe wymagania co do mąki, która ma być przeznaczona do eksportu.
To też może Cię zainteresować
Które zakłady są uprawnione do eksportu?
Na liście uprawnionych podmiotów, którą posiada Generalna Administracja Celna ChRL znalazły się cztery polskie zakłady:
Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Szymanów,
Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Nakło,
Polskie Młyny S.A., Zakład Produkcyjny Kluczbork,
Gdańskie Młyny S.A. w Gdańsku.
Źródło: MRiRW
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?