Redystrybucja żywności w celu darowizn. Co określa data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Redystrybucja żywności po upływie daty minimalnej trwałości do celów darowizn. Jakie wytyczne przedstawia GIS?
Redystrybucja żywności po upływie daty minimalnej trwałości do celów darowizn. Jakie wytyczne przedstawia GIS? Konrad Kozłowski/Polska Press
Udostępnij:
W produkcji i obrocie żywnością niezwykle ważne jest zachowanie wymagań sanitarnych. Dokładne zasady określa Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady WE w sprawie higieny środków spożywczych z dnia 29 kwietnia 2004 r. Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w życie wszedł nowy rozdział, który określa warunki redystrybucji żywności w celu darowizn przez podmioty działające na rynku produkcyjnym i przetwórczym.

Co określa data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia?

Najważniejszym warunkiem przekazania żywności dalej jest sprawdzenie, czy nie zaszkodzi ona zdrowiu i nadaje się do spożycia. Większość firm robi to we własnym zakresie według wewnętrznych procedur.

Data minimalnej trwałości określana jest najczęściej hasłem „należy spożyć przed”, z kolei termin przydatności do spożycia to popularne „należy spożyć do”.

- Redystrybucja żywności w odniesieniu do której stosuje się datę minimalnej trwałości jest możliwa przed upływem i po upływie tej daty, a w przypadku żywności, dla której data minimalnej trwałości nie jest wymagana – w dowolnym momencie – podaje GIS.

To też może Cię zainteresować

Co może trafić jako darowizna

Pozostałe przypadki określają przepisy z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, które wskazują, że środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.

Podsumowując, żywność, która ma być przekazana na darowiznę nie powinna być rozprowadzana i spożywana po upływie wskazanego terminu przydatności do spożycia, z kolei produkty opatrzone datą minimalnej trwałości (jeśli bezpieczeństwo żywności nie jest zagrożone), w razie jej przekroczenia, mogą być nadal w obrocie w celach darowizn.

- W przypadkach, w których darowizna następuje po dacie minimalnej trwałości, zgodnie z przepisami UE, zezwala się na redystrybucję tych produktów pod warunkiem, że są one nadal bezpieczne, nie ma dwuznaczności w informacjach przekazywanych konsumentom i zastosowanie mają przepisy rozporządzenia nr 852/2004 – dodaje GIS.

Źródło: GIS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie