Co określa data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia?
Najważniejszym warunkiem przekazania żywności dalej jest sprawdzenie, czy nie zaszkodzi ona zdrowiu i nadaje się do spożycia. Większość firm robi to we własnym zakresie według wewnętrznych procedur.
Data minimalnej trwałości określana jest najczęściej hasłem „należy spożyć przed”, z kolei termin przydatności do spożycia to popularne „należy spożyć do”.
- Redystrybucja żywności w odniesieniu do której stosuje się datę minimalnej trwałości jest możliwa przed upływem i po upływie tej daty, a w przypadku żywności, dla której data minimalnej trwałości nie jest wymagana – w dowolnym momencie – podaje GIS.
To też może Cię zainteresować
Co może trafić jako darowizna
Pozostałe przypadki określają przepisy z ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, które wskazują, że środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.
Podsumowując, żywność, która ma być przekazana na darowiznę nie powinna być rozprowadzana i spożywana po upływie wskazanego terminu przydatności do spożycia, z kolei produkty opatrzone datą minimalnej trwałości (jeśli bezpieczeństwo żywności nie jest zagrożone), w razie jej przekroczenia, mogą być nadal w obrocie w celach darowizn.
- W przypadkach, w których darowizna następuje po dacie minimalnej trwałości, zgodnie z przepisami UE, zezwala się na redystrybucję tych produktów pod warunkiem, że są one nadal bezpieczne, nie ma dwuznaczności w informacjach przekazywanych konsumentom i zastosowanie mają przepisy rozporządzenia nr 852/2004 – dodaje GIS.
Źródło: GIS
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?