Rozpoczął się sezon na paprykę, idealnie sprawdzi się w kuchni. Do wyboru różne kolory. Ile kosztuje kilogram?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Najlepiej kupować paprykę na przełomie sierpnia i września.
Najlepiej kupować paprykę na przełomie sierpnia i września. 123rf/whitestorm
Na przełomie sierpnia i września rozpoczyna się boom na paprykę. Wykorzystywana w przetworach, sałatkach, jako przekąska, a także idealny dodatek na grilla. Ile trzeba zapłacić za kilogram?

Spis treści

Papryka dla smaku i zdrowia

Papryka jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Szczególnie osoby z chorobami serca, układu kostnego i problemami z cukrzycą powinny sięgać po warzywo. Można spotkać różne kolory i różne odmiany. W Polsce najpopularniejsza jest papryka słodka, spożywa się jednak również ostre wersje.

Spożywana z umiarem papryka jest na ogół dobrze tolerowana. Należy jednak pamiętać, że niektóre osoby mają uczulenie na to warzywo i nie powinny go spożywać. Jest ono niewskazane także w przypadku alergii krzyżowej, gdy organizm reaguje na jego białko tak samo, jak na określone, uczulające daną osobę pyłki, pisze Anna Rokicka-Żuk, stronazdrowia.pl.

To, czy papryka jest czerwona, żółta lub zielona, zależy od momentu zerwania. Im ciemniejszy odcień, tym bardziej dojrzałe warzywo. Zielona, przez to, że trafiła do sprzedaży nim całkowicie dojrzała, ma charakterystyczny gorzki posmak. Każdy rodzaj można wykorzystać na różne sposoby w kuchni. Aromatyczne leczo, faszerówki, baza do zupy lub sosu – to tylko część pomysłów na obiad.

Ceny papryki na początku sezonu

Za sprawą upraw tunelowych i importu z papryką mamy styczność przez cały rok. Najlepiej jednak kupować krajowe warzywo z krzaczka w sierpniu i we wrześniu. Gdy jest szczyt sezonu, ceny nie są tak drastyczne. Wielu klientów zwraca uwagę, że w tym roku stawki za kilogram nie budzą szoku, zwłaszcza za paprykę czerwoną.

Na rynku w Broniszach papryka czerwona w hurcie kosztuje od 4 do 6 zł/kg, tak samo żółta, za zieloną trzeba zapłacić od 3 do 4,5 zł/kg. Na straganach ceny są różne i zależą od regionu. W Radomiu jeden ze sprzedawców ma czerwoną paprykę w cenie 5,80 zł/kg, w Łodzi była już widziana za 9 zł/kg, w Warszawie za 10 zł/kg.

W marketach w okresie sezonowym paprykę często można znaleźć po przecenie. W jednej z sieci do 27 sierpnia wraz z kartą warzywo upolujemy za 3,99 zł/kg. Podobną kwotę oferuje inna sieć, gdzie wcześniej cena regularna wynosiła 8,99 zł. Także u lokalnych rolników wiele warzyw i owoców sprzedawanych jest taniej. Warto przejrzeć oferty w sieci, być może nie trzeba daleko jechać, aby zjeść tanio i świeżo. Na Podlasiu producent papryki czerwonej o grubej skórce wystawia ją za 8 zł/kg, podobnie w Małopolsce, w Wielkopolsce za kilogram zapłacimy 6 zł, a w jednej ze świętokrzyskich wsi nawet 5 zł/kg.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera