Spis treści
Życie niektórych pszczół poświęcone jest zbieraniu nektaru. To nie lada wyzwanie, ponieważ, abyśmy my mogli kupić 1 kg miodu, pszczoły muszą odwiedzić nawet 4 miliony kwiatów. Jedna pszczoła uzbiera nektar, który zamieni się w zaledwie 1/12 łyżeczki miodu.
Ile kosztuje litrowy słoik miodu?
Ceny za słoik miodu mogą się różnić w zależności od regionu, jak i stanu upraw i kwitnienia kwiatów w danym roku.
Średnia cena miodów w marcu 2024 roku (zebrany w 2023). Tyle trzeba zapłacić za słoik 1000 g:
- rzepakowy: 40-45 zł,
- lipowy: 45-55 zł,
- mniszkowy: 43-55 zł,
- nektarowo-spadziowy: 60-65 zł,
- wielokwiatowy: 35-45 zł,
- leśny: 45-60 zł,
- akacjowy: 50-55 zł,
- faceliowy: 55-77 zł,
- gryczany: 45-55 zł,
- nawłociowy: 60-70 zł,
- wrzosowy: 110-120 zł.
W województwie lubelskim za duży słoik miodu rzepakowego zapłacimy obecnie od 35 do 45 zł, miód mniszkowy i wielokwiatowy wiosenny jest wart ok. 40 zł, a nawłociowy i leśny 45 zł.
W województwie podlaskim najtańszy jest obecnie miód rzepakowy – 40 zł za duży słoik. Cena miodu faceliowego to średnio 45 zł, wielokwiatowego 50 zł, a gryczanego – 55 zł.
Podobnie kształtują się ceny w innych województwach. I tak za rzepakowy zapłacimy: 40 zł w województwie mazowieckim, tyle samo w woj. kujawsko-pomorskim, dolnośląskim i łódzkim, 35 zł w warmińsko-mazurskim, 45 zł w woj. pomorskim, tyle samo w woj. lubuskim, nawet 50 zł w woj. śląskim.
Za wielokwiatowy: 45 zł w woj. mazowieckim, 40 zł w woj. podkarpackim, najtaniej, bo 35 zł w woj. warmińsko-mazurskim, nawet 60 zł w woj. świętokrzyskim, 50 zł w woj. małopolskim i łódzkim, 42 zł w woj. pomorskim, tyle samo w woj. kujawsko-pomorskim, 38 zł w woj. dolnośląskim.
Za mniszkowy: 40 zł w woj. mazowieckim, tyle samo w warmińsko-mazurskim i łódzkim, 45 zł w woj. dolnośląskim.
Cena miodu akacjowego wynosi średnio 45 zł/słoik w województwie mazowieckim, tyle samo w woj. lubuskim, 55 zł w woj. małopolskim, 42 zł w woj. kujawsko pomorskim.
Natomiast miód faceliowy to koszt ok. 45 zł w województwie mazowieckim, tyle samo w woj. dolnośląskim, 40 zł w woj. świętokrzyskim.
Miód z terenów leśnych kosztuje: 50 zł w województwie mazowieckim, 46 zł w woj. świętokrzyskim.
Za miód wrzosowy trzeba zapłacić nawet 90 zł za słoik w województwie podkarpackim.
W tych miesiącach pojawi się konkretny rodzaj świeżego miodu
Jeśli zależy nam na zakupie świeżego, tegorocznego miodu, warto wiedzieć, kiedy pojawia się na rynku. W czerwcu kupimy miody rzepakowy, borówkowy, wielokwiatowy wiosenny i mniszkowy.
W lipcu dostaniemy tegoroczny miód akacjowy, który jest już dostępny, poza tym również lipowy, malinowy i faceliowy. Co ciekawe, miód malinowy jest rzadki i coraz trudniej dostępny. Nie chodzi o miód z dodatkiem malin, a taki, który powstaje dzięki kwiatom na krzakach maliny.
Mała popularność nie wynika jednak z nieprzydatności tego miodu, lecz z faktu, że jest on trudniej dostępny niż inne rodzaje miodów. Jego wyjątkowość polega na tym, że jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z kwiatów malin, a te kwitną zaledwie przez trzy tygodnie, około dwóch razy w roku – podaje portal Wcinaj Miód.
Przełom lipca i sierpnia to czas na miód gryczany, leśny, wielokwiatowy letni i fasolowy, natomiast od sierpnia do nawet października kupimy świeży miód wrzosowy, nawłociowy i spadziowy.
Rozpoznaj miód. Jak wyglądają i na co pomagają?
Miód rzepakowy – to bardzo charakterystyczny miód, ze względu na swój kolor. W stanie płynnym ma słomkową barwę, ale po skrystalizowaniu robi się jaśniejszy, niemal biały, jest kremowy i rozsmarowuje się jak masło. Jest zbierany wczesną wiosną, pomaga m.in. w leczeniu chorób serca, nadciśnienia tętniczego, czy chorób wątroby.
Miód akacjowy – to również jeden z bardziej popularnych miodów w naszym kraju. Jest to miód, który najdłużej pozostaje płynny, jest wówczas jasnożółty, a nawet jasnozielony. Dopiero po krystalizacji jest kremowobiały. Pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z kwiatów akacji, która kwitnie w maju i w czerwcu. Ma delikatnie kwiatowy smak. Jest zalecany np. przy zaburzeniach trawienia, wspomaga pracę nerek, pomaga się uspokoić.
Miód lipowy – jest efektem zbioru nektaru z kwiatów lipy, która kwitnie w czerwcu i lipcu. Ma złotą barwę, jest powszechnym remedium na przeziębienia. Ma złotożółty kolor, uchodzi też za najbardziej wartościowy miód. Wzmacnia organizm, działa antybiotycznie. Wybierany jako naturalny lek na przeziębienia.
Miód gryczany – jest mniej słodki niż inne miody. Jest zazwyczaj bardzo ciemny, smolisty i nie każdemu przypadnie do gustu. Jednocześnie uważany jest za jeden z najzdrowszych miodów. Zaleca się go przy reumatyzmie, poprawia kondycję naczyń krwionośnych.
Miód wrzosowy – ma ciekawą, bursztynowo-herbacianą barwę i galaretowatą konsystencję oraz głęboki smak. Pomaga w leczeniu trądziku, pomaga w kłopotach z trawieniem czy leczeniu nerek.
Miód spadziowy – jest jednym z najmniej słodkich miodów. Ciemny, czasem lekko zielonkawy. Nie pochodzi z nektaru, a ze spadzi, czyli słodkiej rosy na jodłowych igłach. Ma bardzo wyrazisty smak. Działa antybiotycznie, ma też najwyższe właściwości antyoksydacyjne.
Miód wielokwiatowy – pochodzi z różnych kwiatów. Zazwyczaj jest jasny, ale zdarzają się i takie o bardziej głębokiej barwie. Jego smak jest dobrze zbalansowany, niektórzy stosują go na spierzchnięte usta. Składa się nie tylko z nektaru wielu kwiatów, ale również ze spadzi. Wyróżnia się miód wielokwiatowy wiosenny, letni, leśny i łąkowy.
Rzadziej spotykane miody – są mniej popularne i rzadziej spotykane. Niektóre pasieki oferują miód: faceliowy, kolendrowy, wierzbowy, malinowy, jeżynowy, klonowy, mniszkowy, tymiankowy czy słonecznikowy.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?