Przechowywanie jest ważne
Po zakupach rozłóż produkty w odpowiednie miejsca i pudełka. To ważne, aby właściwie przechowywać żywność, aby się nie zepsuła. Poza tym nie przechowuj jej w plastiku; użyj np. szklanych słoików. Nie musisz kupować nowych, po prostu nie wyrzucaj kupionych słoików z żywnością, umyj je po opróżnieniu i ekologiczne opakowanie do przechowywania gotowe!
Ignoruj daty przydatności
Pamiętaj, że termin przydatności do spożycia, nie są datami ważności. Nie ma naukowego sposobu na przewidzenie dokładnego dnia, w którym coś ma wygasnąć czy się zepsuć, w większości przypadków możesz zjeść dany produkt, nawet jeśli data na opakowaniu już minęło. Zdaj się na swój zapach i smak. Jeśli coś pachnie i smakuje dobrze, prawdopodobnie jest w porządku.
To nie odpadki, jedz lub wykorzystuj
Nie wyrzucaj końcówek i łodyg warzyw, one są jadalne! Natka marchewki, czy też liście buraków są pyszne i można je wykorzystać na wiele sposobów. Pesto i sałatka to zawsze dobry pomysł na wykorzystanie tych części warzyw. Łodygi kalafiora i brokułu też można wykorzystać. Natomiast https://strefaagro.pl/nie-wyrzucaj-obierek-z-warzyw-i-skorek-z-owocow-zobacz-jak-wykorzystac-je-min-w-ekologicznych-domowych-porzadkach/ar/c9-16100459 można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Ze skórek cytryny, marchewki, czosnku i końcówek selera można zrobić pyszny warzywny wywar.
Wiaderko w łazience
Po co? Zazwyczaj minie chwila zanim z naszego prysznica, czy kranu zacznie płynąć ciepła woda. Zamiast po prostu czekać i pozwolić zimnej wodzie spłynąć do odpływu, niech leje się do wiaderka. Wykorzystasz tę wodę później zarówno do gotowania, jak i podlewania kwiatów przez cały rok, a latem ogrodu, a nawet do spłukiwania toalety.