5/6
Każde mięso przed wędzeniem traktuje się w solance. Kawałek...
fot. "Tradycyjne Wędliny" Mariusz Jeziorny

Przepis na domowy wędzony schab

Każde mięso przed wędzeniem traktuje się w solance. Kawałek schabu warto podzielić na równomierne części, zanurzyć w peklosoli i przyprawach, następnie odstawić na dobę do chłodnego miejsca. Po tym czasie dobrze zalać mięso kolejną warstwą solanki i dać mu przejść przez kilka dni. Osuszone kawałki owija się siatką wędliniarską lub sznurkiem i rozpoczyna proces wędzenia.

Początkowo schab wędzi się w niższej temperaturze (50 stopni) przez 3-4 h. Potem wskaźnik podnosi się do 70 stopni na kolejną godzinę, półtorej. Na sam koniec temperaturę ustawia się na 90 stopni i zostawia mięso na pół godziny. Dla wielu smakoszy istotnym elementem jest parzenie schabu. Dzięki temu środek nie jest surowy, ale pozostaje soczysty. Po wyjęciu z komory wędzarniczej przekłada się go do zagotowanej wody z przyprawami. Całość parzy się w gorącym, ale nie wrzącym garnku minimum godzinę, w zależności od ilości produktu.

6/6
Najmniej czasu zajmuje wędzenie boczku. Kawałki najpierw...
fot. "Tradycyjne Wędliny" Mariusz Jeziorny

Przepis na domowy wędzony boczek

Najmniej czasu zajmuje wędzenie boczku. Kawałki najpierw pekluje się przez dobę, najlepiej w chłodnym miejscu. Następnie mięso trafia do wędzarni, proces rozpoczyna się tu od większej temperatury. Na start ok. 60 stopni, czas 45-60 minut. Po tym można zmniejszyć nieco licznik i wędzić wyroby do 3 h. Końcowym etapem jest parzenie. Boczki trafiają do gorącego garnka z wodą i przyprawami, moczą się tam nawet do 2 h. Najważniejsze, aby w środku mięsa było ok. 80 stopni.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Polecamy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł