Grzyby w różnej postaci
Grzyby mogą stanowić nie tylko dodatek do kapusty, ale być też głównym daniem. Weganie nie spożyją ryby, ale mogą za to skusić się na pieczony pasztet z borowików oraz duszone lub smażone podgrzybki, które odpowiednio doprawione na pewno posmakują gościom.
Bigos wegański, czyli kapusta z grzybami
Wegański bigos to ten klasyczny, który zaserwujemy na wigilijnym stole. Kapusta gotowana z moczonymi wcześniej grzybami to danie, na które pozwolą sobie wszyscy goście, niezależnie od preferencji. Dla smaku można także dodać wędzone śliwki lub groch.
Ciasta dla wegan? To możliwe
W większości wypieków przepisy zakładają użycie jajek, mleka i masła. Okazuje się, że da się to obejść i można tworzyć przepisy w 100 procentach roślinne, co daje weganom pole do popisu. Piernik wegański na święta? Oczywiście. Można użyć soi, pomidorów lub innych zamienników, które pozwolą wyrobić ciasto o kakaowo-korzennym posmaku. Przykładowy przepis. 2 szklanki mąki wymieszać z 3/4 szklanki cukru, 2 łyżkami kakao, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżeczką sody i 3 łyżkami przyprawy korzennej. Do tego dodać banana, pół szklanki oleju, kilka łyżek powideł śliwkowych oraz pół szklanki mleka roślinnego. Całość wymieszać i piec minimum godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Kompot z suszu na trawienie
Po wigilijnej wieczerzy warto sięgnąć po kompot z suszu, czyli suszonych owoców. Nie tylko ugasi pragnienie, ale również korzystnie wpłynie na układ trawienny.