Cytrusy - klasyka gatunku
Nie tylko polskie produkty sprawdzą się przy wyciskaniu warzyw i owoców. Fani orzeźwienia często wybierają pomarańczę, która oprócz tego, że dostarcza mnóstwo witaminy C, także świetnie smakuje. Cytrusy sprawdzą się w połączeniu z marchwią, jabłkiem, przyprawami, a także innymi egzotykami typu mango lub kiwi.
Smak prosto z natury
W lasach, ogrodach i na działkach często mamy skarby w postaci leśnych owoców. Maliny, czarne porzeczki, aronia - te rodzaje mają w sobie mnóstwo witamin. W okresie letnim, gdy mamy ich pod dostatkiem, warto skorzystać z tych smaków. W zimę pozostaje tylko wersja mrożona. Przykładowa wersja soku może powstać z garści aronii, garści malin, soku z limonki i mięty.
Buraki na krew i zmęczenie
O magicznych właściwościach buraka nie trzeba nikogo przekonywać. Stanowi dużą dawkę witamin, zwłaszcza z grupy B, wpływa na układ krwionośny, mięśniowy, a także pomaga zwalczać udary i zawały. W wersji pitnej wykorzystywany jako zakwas lub świeży sok z dodatkami. Jednego buraka można połączyć z marchwią, malinami, jabłkiem oraz cytryną. Taki nektar pobudzi do działania.