Taki wpływ na środowisko i gospodarkę ma rolnictwo węglowe. Poprawi jakość gleby i sprawi, że plony będą większe?

OPRAC.:
Justyna Madan
Justyna Madan
Rolnictwo odgrywa kluczową rolę w kwestii zmian klimatycznych, ponieważ może zarówno przyczyniać się do emisji gazów cieplarnianych, jak i je łagodzić.
Rolnictwo odgrywa kluczową rolę w kwestii zmian klimatycznych, ponieważ może zarówno przyczyniać się do emisji gazów cieplarnianych, jak i je łagodzić. pixabay.com
Sektor rolniczy jest obecnie odpowiedzialny za 30 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. Wdrożenie rolnictwa węglowego może mieć bezpośredni wpływ na gospodarstwa rolne, które odnotowują poprawę jakości gleby i wzrost plonów, a jednocześnie generują certyfikaty węglowe. Przejście na organiczne rolnictwo regeneracyjne może pochłonąć ponad 100 proc. obecnej rocznej emisji CO2 przez glebę, skutecznie odwracając skutki zmian klimatycznych?

Spis treści

Kredyty węglowe stanowią sposób na zachęcenie rolników do przyjęcia zrównoważonych praktyk zarządzania gruntami, które zwiększają ilość węgla magazynowanego pod ziemią. Zalicza się do nich takie działania, jak uprawa bez orki, utrzymywanie pokrywy gleby poprzez uprawy okrywowe i ograniczanie stosowania nawozów. Mogą one mieć znaczący wpływ na walkę ze zmianami klimatycznymi.

Dlaczego rolnictwo jest ważnym sektorem w walce ze zmianami klimatycznymi?

Rolnictwo jest jednym z sektorów, który jest najbardziej narażony na zmiany klimatyczne. Potęgowane przez efekt cieplarniany sytuacje, np. susze, istotnie wpływają na urodzaj plonów. Dzięki regeneratywnym metodom uprawnym, rolnicy nie tylko walczą z efektem cieplarnianym, ale także poprawiają zdrowie swojej gleby, dzięki czemu staje się ona bardziej odporna na występujące anomalie pogodowe.

- Rolnictwo odgrywa kluczową rolę w kwestii zmian klimatycznych, ponieważ może zarówno przyczyniać się do emisji gazów cieplarnianych, jak i je łagodzić. Rolnictwo i sposób użytkowania gruntów odpowiadają obecnie za 30 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. Powstają one głównie w wyniku wylesiania, hodowli zwierząt i stosowania nawozów. Z drugiej strony rolnictwo może przyczyniać się do pochłaniania dwutlenku węgla poprzez sekwestrację węgla w glebie i roślinach - mówi Violeta Gevorkjan, ekspertka ds. dekarbonizacji i zrównoważonego rozwoju w Heavy Finance.

Gleba ma ogromny potencjał do przechowywania dużych ilości węgla, który można wykorzystać poprzez stosowanie praktyk takich, jak:

  • rolnictwo bezorkowe,
  • uprawa roślin okrywowych,
  • agroleśnictwo.

Działania te mogą ponadto pomóc w poprawie kondycji podłoża. Według Instytutu Rodale przejście na organiczne rolnictwo regeneracyjne może pochłonąć ponad 100 proc. obecnej rocznej emisji CO2 przez glebę, skutecznie odwracając skutki zmian klimatycznych.

Czym jest zrównoważone rolnictwo?

Zrównoważone rolnictwo może wydawać się skomplikowane, ale w gruncie rzeczy chodzi o wykorzystanie praktyk rolniczych poprawiających zdrowie gleby i zwiększających poziom próchnicy. Wspomniane metody obejmują m.in. stosowanie uprawy bezorkowej, uprawę roślin okrywowych oraz wykorzystywanie płodozmianu. Poprzez zatrzymanie węgla w glebie, nadmiar CO2 jest usuwany z atmosfery, poziom próchnicy się zwiększa, a rezultaty można dokładnie zweryfikować poprzez pobranie próbek i analizę gleby.

- Trwałe przechowywanie węgla w glebie ma kluczowe znaczenie w walce ze zmianami klimatu, a uważne monitorowanie stanu gleb służy do potwierdzenia wyników redukcji emisji. Każda tona usuniętego CO2 generuje jeden certyfikat węglowy, czyli instrument, który może zostać zakupiony przez firmy oraz organizacje w celu redukcji wytworzonego śladu węglowego – tłumaczy Violeta Gevorkjan.

Dla rolników oznacza to nie tylko przyczynianie się do wprowadzania pozytywnych zmian klimatycznych oraz poprawę zdrowia swojej gleby, ale także zarabianie pieniędzy za ciężką pracę. Dla konsumentów natomiast jest to okazja do zmniejszenia swojego śladu węglowego i przyczynienia się do bardziej zrównoważonej przyszłości.

- W moim przypadku przejście na rolnictwo węglowe było pośrednio związane ze zmieniającymi się przepisami, ale głównie chodziło mi o to, że warzywa nie wytwarzają próchnicy. Tam, gdzie cebula była najsłabsza, według analiz chemicznych gleby, brakowało właśnie próchnicy. Wiadomo, że uprawa bezorkowa poprawia pod tym względem sytuację - tłumaczy Bartłomiej Rydz, rolnik, który od kilku lat stosuje praktyki rolnictwa węglowego.

W czasach, gdy świat zmaga się z pilną potrzebą przeciwdziałania zmianom klimatycznym, rolnictwo węglowe jawi się jako skuteczne rozwiązanie, pozwalające na redukcję dwutlenku węgla z atmosfery. Patrząc w bardziej „zrównoważoną” przyszłość, ważne jest, abyśmy nadal inwestowali i wspierali inicjatywy, takie, jak rolnictwo regeneracyjne, dzięki któremu możemy żyć na zdrowszej planecie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera