W tym roku do naszego regionu trafiło aż pięć tych prestiżowych nagród, które otrzymały: twaróg półtłusty pergamin OSM w Opolu Lubelskim, makowiec lubartowski Marii Siej z Lubartowa, syrop malinowy z Mikołajówki Małgorzaty Solis z Mikołajówki, pralina z Lublina Tomasza Machonia z Cukierni „Staropolska” z Lublina a także dania obiadowe: (jedna, wspólna statuetka) zupa chmielowa oraz żeberka wieprzowe na kaszy z dudkami serwowane przez Montis Hotel&Spa z Poniatowej. „Klucz do polskiej spiżarni” - nagroda przyznawana za zasługi w promocji produktów regionalnych - trafiła do Sławomira Struskiego, dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
- Rosnąca z roku na rok ilość wystawców świadczy o popularności tradycyjnych produktów i przede wszystkim o rosnącym popycie na żywność wytwarzaną domowymi sposobami, która wyróżnia się jakością, smakiem i trwałością - powiedział marszałek Sławomir Sosnowski otwierając targi w imieniu zarządu Związku Województw RP - Na naszych oczach grupa entuzjastów przekuwa domowe hobby w coraz lepiej prosperujący biznes i naszym, samorządowców, obowiązkiem jest ich wspierać. Babcine przepisy na lokalne smakołyki dają podstawę do kreowania alternatywnych źródeł dochodów na terenach wiejskich.
Tomasz Makowski
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?