Trwa sezon na rabarbar. Jego uprawa jest bardzo prosta. Jeśli wolisz kupić, tyle kosztuje w popularnych sieciach. Użyj nie tylko do deserów

Justyna Madan
Uprawa rabarbaru w ogrodzie nie jest trudna, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Jak sadzić i dbać o to warzywo?
Uprawa rabarbaru w ogrodzie nie jest trudna, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Jak sadzić i dbać o to warzywo? pixabay.com
Chociaż sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu, to w pełni wybucha w maju. Prawdopodobnie wiele osób pamięta lekko kwaśne pałki rabarbaru maczane w cukrze jako wiosenny przysmak. Można go dodać do ciast, kompotu, a nawet wytrawnych zup i kurczaka. To warzywo należące do rodziny rdestowatych można z powodzeniem wyhodować we własnym ogródku. Czy to się opłaca? Tyle kosztuje w sklepie.

Rabarbar pochodzi oryginalnie z Azji. Do Europy został sprowadzony w XVII wieku. Rozwija się na obszarach o chłodniejszym klimacie, jest łatwy w uprawie, ale potrzebuje okresu spoczynku, aby naprawdę dobrze się rozwijać i produkować obfite łodygi.

I to właśnie łodygi są jedyną jadalną częścią rabarbaru. Liście są toksyczne, dlatego je odcinamy. Po ugotowaniu rabarbar ma bogaty, cierpki smak. Jest rośliną wieloletnią, zadbany będzie wydajny przez 10 lat, a nawet i więcej. Dlatego to ważne, aby już od początku zadbać o odpowiednie miejsce na umieszczenie w nim naszych sadzonek.

Jak wyhodować rabarbar we własnym ogrodzie?

Rabarbar najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale toleruje też półcień. Najlepsza do hodowli będzie dobrze przepuszczalna i żyzna gleba. Zbyt mokra roślina zacznie gnić, ale szkodzi jej też niedobór wody – łodyga i liście będą wówczas zdecydowanie mniejsze. Rabarbar wymaga też obfitego nawożenia.

Sadzimy go jesienią (wrzesień, październik) lub wczesną wiosną (marzec). Sadzonki rabarbaru kupimy w sklepie ogrodniczym. Przed sadzeniem usuwamy z gleby wszelkie chwasty. Wykopujemy dołki głębokie i szerokie na ok. 20-30 cm w rzędach w odległości ok. 100 cm od siebie. Gleba powinna być zasilona kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem. Korony sadzonki powinny znajdować się ok. 2 cm nad glebą. Należy pamiętać o obfitym podlaniu roślin.

Jeśli posadzimy rabarbar zbyt blisko siebie, plon może być mało obfity. Obficie i konsekwentnie podlewaj roślinę. Rabarbar potrzebuje wystarczającej ilości wilgoci, zwłaszcza podczas gorących, suchych dni lata. Jesienią usuń wszystkie resztki roślin. Gdy ziemia zamarznie, najlepiej przykryć rabarbar kilkoma centymetrami organicznej ściółki, a najlepiej kompostem. Dodając azot do gleby, przygotowujesz rośliny rabarbaru na dobry sezon wiosenny.

Nie zbieraj żadnych łodyg podczas pierwszego sezonu wegetacyjnego. W drugim zrób to oszczędnie. Dzięki temu rośliny odpowiednio się ukorzenią i dadzą wspaniały zbiór od trzeciego roku. Aby zerwać rabarbar, chwyć podstawę łodygi i delikatnie odciągnij ją od rośliny. Jeśli to nie zadziała, można odciąć łodygę u podstawy ostrym nożem. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób, należy przed cięciem zdezynfekować nóż. Zawsze zostawiaj co najmniej 2 łodygi na roślinę, aby zapewnić ciągłość produkcji.

Przechowywanie rabarbaru: Pokrój łodygi rabarbaru i przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można też łodygi zawinąć w folię aluminiową i w ten sposób przechowywać w lodówce. Będzie świeży nawet przez kilka tygodni. Pokrojone łodygi można zamrażać i przechowywać w lodówce do roku.

Ile kosztuje rabarbar w sklepie?

Smakuje wspaniale w ucieranym cieście, drożdżowych bułeczkach, jak i zupach czy innych wytrawnych potrawach.

Bez względu na to, na jaki się przepis zdecydujemy, potrzebujemy mieć najpierw rabarbar. Jeśli nie masz ogrodu, lub po prostu uważasz, że z hodowlą rabarbaru jest „za dużo zachodu”, wybierz się po pęczek do pobliskiego sklepu.

Tyle rabarbar kosztuje w sklepie i na targu – ceny z drugiej połowy maja 2023:

  • Biedronka – 11,99 zł* za pęczek**,
  • Lidl – 8,99 zł za pęczek,
  • Lewiatan – 9,99 zł za pęczek,
  • Carrefour - 8,99 zł,
  • Rynek hurtowy Bronisze – 5-7 zł/kg (ceny z 19 maja),
  • Jeden z targów w Lublinie – 5 zł za pęczek,
  • Jeden z targów w Gdyni - 14 zł za pęczek.

*cena może się różnić w zależności od regionu kraju
**pęczki mogą różnić się w zależności od miejsca, zazwyczaj mają od 500 gr do 1 kg

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro