Rabarbar pochodzi oryginalnie z Azji. Do Europy został sprowadzony w XVII wieku. Rozwija się na obszarach o chłodniejszym klimacie, jest łatwy w uprawie, ale potrzebuje okresu spoczynku, aby naprawdę dobrze się rozwijać i produkować obfite łodygi.
I to właśnie łodygi są jedyną jadalną częścią rabarbaru. Liście są toksyczne, dlatego je odcinamy. Po ugotowaniu rabarbar ma bogaty, cierpki smak. Jest rośliną wieloletnią, zadbany będzie wydajny przez 10 lat, a nawet i więcej. Dlatego to ważne, aby już od początku zadbać o odpowiednie miejsce na umieszczenie w nim naszych sadzonek.
Jak wyhodować rabarbar we własnym ogrodzie?
Rabarbar najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale toleruje też półcień. Najlepsza do hodowli będzie dobrze przepuszczalna i żyzna gleba. Zbyt mokra roślina zacznie gnić, ale szkodzi jej też niedobór wody – łodyga i liście będą wówczas zdecydowanie mniejsze. Rabarbar wymaga też obfitego nawożenia.
Sadzimy go jesienią (wrzesień, październik) lub wczesną wiosną (marzec). Sadzonki rabarbaru kupimy w sklepie ogrodniczym. Przed sadzeniem usuwamy z gleby wszelkie chwasty. Wykopujemy dołki głębokie i szerokie na ok. 20-30 cm w rzędach w odległości ok. 100 cm od siebie. Gleba powinna być zasilona kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem. Korony sadzonki powinny znajdować się ok. 2 cm nad glebą. Należy pamiętać o obfitym podlaniu roślin.
Jeśli posadzimy rabarbar zbyt blisko siebie, plon może być mało obfity. Obficie i konsekwentnie podlewaj roślinę. Rabarbar potrzebuje wystarczającej ilości wilgoci, zwłaszcza podczas gorących, suchych dni lata. Jesienią usuń wszystkie resztki roślin. Gdy ziemia zamarznie, najlepiej przykryć rabarbar kilkoma centymetrami organicznej ściółki, a najlepiej kompostem. Dodając azot do gleby, przygotowujesz rośliny rabarbaru na dobry sezon wiosenny.
Nie zbieraj żadnych łodyg podczas pierwszego sezonu wegetacyjnego. W drugim zrób to oszczędnie. Dzięki temu rośliny odpowiednio się ukorzenią i dadzą wspaniały zbiór od trzeciego roku. Aby zerwać rabarbar, chwyć podstawę łodygi i delikatnie odciągnij ją od rośliny. Jeśli to nie zadziała, można odciąć łodygę u podstawy ostrym nożem. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób, należy przed cięciem zdezynfekować nóż. Zawsze zostawiaj co najmniej 2 łodygi na roślinę, aby zapewnić ciągłość produkcji.
Przechowywanie rabarbaru: Pokrój łodygi rabarbaru i przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można też łodygi zawinąć w folię aluminiową i w ten sposób przechowywać w lodówce. Będzie świeży nawet przez kilka tygodni. Pokrojone łodygi można zamrażać i przechowywać w lodówce do roku.
Ile kosztuje rabarbar w sklepie?
Smakuje wspaniale w ucieranym cieście, drożdżowych bułeczkach, jak i zupach czy innych wytrawnych potrawach.
Bez względu na to, na jaki się przepis zdecydujemy, potrzebujemy mieć najpierw rabarbar. Jeśli nie masz ogrodu, lub po prostu uważasz, że z hodowlą rabarbaru jest „za dużo zachodu”, wybierz się po pęczek do pobliskiego sklepu.
Tyle rabarbar kosztuje w sklepie i na targu – ceny z drugiej połowy maja 2023:
- Biedronka – 11,99 zł* za pęczek**,
- Lidl – 8,99 zł za pęczek,
- Lewiatan – 9,99 zł za pęczek,
- Carrefour - 8,99 zł,
- Rynek hurtowy Bronisze – 5-7 zł/kg (ceny z 19 maja),
- Jeden z targów w Lublinie – 5 zł za pęczek,
- Jeden z targów w Gdyni - 14 zł za pęczek.
*cena może się różnić w zależności od regionu kraju
**pęczki mogą różnić się w zależności od miejsca, zazwyczaj mają od 500 gr do 1 kg