W Kujawsko-Pomorskiem pól jest mniej, ale żywności dużo

Lucyna Talaśka-Klich
Sławomir Seidler Polska Press
Ze statystyk wynika, że także w naszym regionie ubywa użytków rolnych. Pomimo tego produkcja żywności rośnie. To zasługa rolników.

- Zaczęliśmy młócić kukurydzę na ziarno, ale nadmiar opadów utrudnia zbiory - mówi Kazimierz Szudzik, rolnik z miejscowości Przypust, koło Wagańca. Jego rodzina uprawia łącznie 80 ha kukurydzy, a do końca minionego tygodnia udało się zebrać plon z ok. 20 ha.

Gospodarz dodaje, że w tym roku problemem jest nadmiar deszczu, w minionym plony okroiła susza.

Mniej produkuje więcej

Pomimo powtarzających się 
problemów z pogodą, polscy rolnicy produkują coraz więcej żywności, w dodatku coraz lepszej jakości.

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin zwraca uwagę, że 100 lat temu jeden rolnik był w stanie wyżywić 4 osoby, a dziś średnio 129.

Polecamy:**16 października przypada Światowy Dzień Żywności**

Statystyki wykazują jednak, że ubywa użytków rolnych. Z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wynika, że w 2016 r. gospodarstwa rolne zajmowały w woj. kujawsko-pomorskim 1116,7 tys. ha gruntów, tj. o 2,7 proc. mniej niż w 
2015 roku.

W powierzchni zasiewów, podobnie jak w latach ubiegłych, przeważała uprawa zbóż (zbóż podstawowych z mieszankami
zbożowymi, kukurydzy na ziarno, gryki, prosa i pozostałych zbożowych) - podaje bydgoski Urząd Statystyczny. Udział tych zbóż wyniósł 66,7 proc. i w porównaniu z ub. rokiem zwiększył się o 1,5 p. proc.

Polecamy:**Stawki dopłat do materiału siewnego 2017 mają być wyższe. Ile wyniosą?**

Tuczniki na huśtawce

W minionym roku w województwie kujawsko-pomorskim (w porównaniu z rokiem poprzednim) wzrosło pogłowie bydła i owiec, a zmniejszyło się stado trzody chlewnej.

W tym roku niektórzy rolnicy zwiększyli produkcję trzody chlewnej, bo cena w skupie była korzystna. - I chociaż nadal nie ma nadprodukcji tuczników, to ostatnio ceny spadły - mówi Kazimierz Szudzik. - Trudno to nawet wytłumaczyć.

Większa powierzchnia

Dane Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy pokazują, że w 2016 r. użytki rolne posiadało 64,6 tys. gospodarstw rolnych, w tym 60,6 tys. - użytki rolne pod zasiewami.

W Kujawsko-Pomorskiem pól jest mniej, ale żywności dużo
Anna Arent Polska Press

Średnia powierzchnia użytków rolnych przypadająca na jedno gospodarstwo rolne (z użytkami rolnymi) wyniosła 16,10 ha (w kraju było to 10,21 ha).

Użytki rolne w gospodarstwach rolnych woj. kujawsko
-pomorskiego zajmowały w 2016 roku 1039,4 tys. ha, w tym 99,6 proc. stanowiły użytki rolne w dobrej kulturze (w kraju odpowiednio 14375,9 tys. ha i 99,1 proc.). W porównaniu z 2015 r. powierzchnia ta zmniejszyła się o 24,7 tys. ha (o 2,3 proc.) - informuje US.

Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!

Zboża w woj. kujawsko-pomorskim zajmowały wówczas 617,8 tys. ha, zdaniem US nieznacznie większą od ubiegłorocznej. Wśród zbóż dominowała uprawa pszenicy z 23,7 proc. udziałem w strukturze zasiewów (w kraju 22,6 proc.).

Z kolei rośliny zaliczane do 
przemysłowych zajmowały w 
2016 r. powierzchnię 131,4 tys. ha (co dało 3 miejsce w kraju).

Co ciekawe, areał uprawy buraków cukrowych zwiększył się w ciągu roku o 17,2 proc. i wyniósł 43,5 tys. ha, co stanowiło 4,7 proc. powierzchni zasiewów. Zatem pod względem wielkości powierzchni uprawy nasze województwo zajęło pierwsze miejsce w kraju - wynika z danych Urzędu Statystycznego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W Kujawsko-Pomorskiem pól jest mniej, ale żywności dużo - Gazeta Pomorska