W tych grzybach nie znajdziesz robaków. Kurki już widać w polskich lasach. Nie smaż ich i nie sól, bo stracą wartości przeciwpasożytnicze

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Sezon na kurki trwa, co trzeba wiedzieć o tych grzybach?
Sezon na kurki trwa, co trzeba wiedzieć o tych grzybach? pixabay.com/JerzyGorecki
Sezon na grzyby rozpoczął się, jednym z najchętniej zbieranych gatunków są kurki. O ile inne okazy, takie, jak podgrzybki czy prawdziwki, mogą być robaczywe, o tyle w żółtych pieprznikach jadalnych robaków się nie znajdzie. Jajecznica z kurkami? Makaron z sosem grzybowym? Brzmi smakowicie, jednak okazuje się, że wysoka temperatura lub sól zabijają przeciwpasożytnicze działanie leśnych darów. Jak więc wykorzystać bogactwo kurek?

Spis treści

Ceny kurek szaleją. Lepiej zebrać je samemu

U progu sezonu za kurki trzeba było zapłacić niecałe 100 zł/kg. Cena ta, w miarę dostępności grzybów, będzie się zmniejszać. Wielu amatorów woli jednak samemu wybrać się na wycieczkę i znaleźć choć trochę smacznych i zdrowych przysmaków z lasu. Przez dłuższy czas grzybiarze narzekali na suche lasy, ostatnio spadło wprawdzie trochę deszczu, ale powróciły upały, co może nieco utrudnić kurkowe grzybobranie.

Jest to bardzo pospolity grzyb, jego owocniki wyrastają w różnego typu lasach, na całym obszarze kraju od czerwca do października, informuje Nadleśnictwo Białystok.

Ze względu na ubarwienie i kształt kurki są dość charakterystycznymi grzybami. Można się jednak pomylić – w lasach rosną też lisówki pomarańczowe. Te drugie odznaczają się intensywniejszym kolorem, ich blaszki są wąskie, a trzon dużo cieńszy.

Kurki są wolne od robaków. Działają przeciwpasożytniczo

Mówi się, że kurki są bezwartościowe, bo w większości składają się z wody. Owszem, ponad 80 proc. grzyba stanowi woda, ale oprócz tego posiadają szereg witamin, minerałów, zwłaszcza cynku i miedzi. Znakiem szczególnym jest zawartość hitinmannozy, która działa rozpuszczająco na jaja pasożytów, a u dorosłych osobników uszkadza układ nerwowy. Dzięki temu, przynosząc do domu koszyk pełen kurek, nie znajdziemy w nim robaków. Zbiory mogą być piaszczyste, ale nie będą robaczywe, tak, jak może się zdarzyć w przypadku innych okazów. Niektórzy grzybiarze mają też teorię, że pieprzniki są niskokaloryczne i dlatego nie budzą zainteresowania owadów.

Hitinmannoza z kurek paraliżuje układ nerwowy larw pasożytów oraz dorosłych osobników, doprowadzając do ich śmierci. Rozpuszcza również ich jaja. Niestety, obróbka termiczna grzybów w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza niszczy tę substancję, a więc usmażone, gotowane czy pieczone kurki nie wykazują już działania przeciwpasożytniczego. Również sól kuchenna powoduje rozkład hitinmannozy, pisze Monika Góralska na portalu stronazdrowia.pl.

Hitinmannoza wykorzystywana jest przy produkcji preparatów medycznych, jednak te mogą obciążać wątrobę. Działanie bezpośrednie jest znacznie łagodniejsze. Ponadto kurki są nośnikiem kwasu trametonolinowego, który leczy choroby układu pokarmowego i pomaga w walce z nowotworami.

Obróbka kurek. Tych błędów nie popełniaj, inaczej przestaną być złotym środkiem na pasożyty

Lasy Państwowe co roku przypominają, że kurki mają działanie przeciwpasożytnicze. Nie tylko więc są wolne od robaków same w sobie, ale ich spożycie wpływa na organizm człowieka. Niestety, aby ten efekt uzyskać, kurek nie powinno się smażyć ani solić.

Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek, czytamy na ich Twitterze.

Właściwości przeciwpasożytnicze grzybów mogą zachować po ususzeniu (w formie przyprawy) lub świeże jako baza do nalewki. Usmażone lub ugotowane dostarczają nam jedynie (albo i aż) witamin i składników odżywczych. Nie zmienia to oczywiście faktu, że dalej są smaczne. Co ciekawe, wielu internautów przyznało, że nie wiedziało wcześniej o działaniu kurek.

- U mnie kurki zawsze poddawano obróbce cieplnej – czytamy na forum.

Suszone kurki jako przyprawa. Jak oczyścić i ususzyć te delikatne grzyby?

Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić. Doświadczeni grzybiarze są zdania, że lepiej robić to na sucho, kontakt z wodą nie wpłynie dobrze na suszenie i zabije walory smakowe. Przydadzą się więc pędzelek, szczoteczka i nożyk. Gotowe kawałki kurek można suszyć na kilka sposobów – w piekarniku, suszarce, na kaloryferze, a przy ciepłych dniach nawet na słońcu. Gdy będą kruche i łamliwe, trzeba je zmielić, a następnie umieścić w szklanym pojemniku, najlepiej w zacienionym miejscu. Taka aromatyczna i lekko pikantna przyprawa doskonale sprawdzi się do mięs, sosów i wielu wykwintnych dań.

Nalewka z kurek

Domowy preparat odrobaczający? Czemu nie! Kurki są teraz na wyciągnięcie ręki, warto skorzystać z ich walorów. Przygotowanie nalewki jest banalnie proste (proporcje na dwie osoby). Garść świeżych zebranych grzybów przemywamy w wodzie z solą, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Najlepiej, żeby udało się uzbierać 5 łyżek stołowych posiekanych kurek. Wsypujemy je do słoika, zalewamy szklanką wódki i zakręcamy. Mikstura powinna postać w lodówce ok. dwóch tygodni. Potem można ją spożywać po jednej łyżeczce dziennie. Ważne – należy pić tylko część płynną, bez kawałków grzybów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera