Zasady sprzedaży karpi przed świętami. W jakich warunkach powinny być przetrzymywane żywe ryby?

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Nie we wszystkich punktach kupimy uśmierconego karpia, część oferuje żywe ryby. W jakich warunkach powinny być przetrzymywane? Jakie są zalecenia dla kupujących?
Nie we wszystkich punktach kupimy uśmierconego karpia, część oferuje żywe ryby. W jakich warunkach powinny być przetrzymywane? Jakie są zalecenia dla kupujących? Konrad Kozlowski/Polska Press
Świąteczny tydzień to wzmożony czas poszukiwań produktów na wigilijny stół, w tym ryb. Rośnie zapotrzebowanie konsumentów na karpia, co wiąże się też z większą ilością punktów sprzedaży, czy to w sklepach, czy na targowiskach. W jakich warunkach powinny być przetrzymywane? Jakie są zalecenia dla kupujących?

Uśmiercenie ryb

Główny Lekarz Weterynarii zaleca, by sprzedaż ryb odbywała się po ich uśmierceniu w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę kręgowców. Raport EFSA wskazuje, że najlepsze metody to mechaniczna i elektryczna.

- Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją – czytamy w komunikacie.

Ważne jest, aby uśmiercenie ryb odbywało się bez udziału osób postronnych, najlepiej w osłoniętym miejscu. Zabronione jest odbywaniu procedury w obecności dzieci.

Personel zajmujący się rybami musi:

  • mieć ukończone 18 lat,
  • mieć doświadczenie przy hodowli/chowie ryb
  • lub posiadać szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.

Co z żywym karpiem?

Wiadomo, że nie we wszystkich miejscach konsumenci dostaną uśmierconego karpia.

To też może Cię zainteresować

Główny Inspektorat Weterynarii podaje konkretne zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb. Sprzedający muszą więc pilnować kilku aspektów:

  • baseny – miejsce przechowywania musi być szczelne, o gładkich ścianach i krawędziach,
  • woda – musi być czysta, natlenowana lub napowietrzana, a co 12 godzin należy wymieniać 1/3 objętości,
  • zagęszczenie – maksymalne przy stosowaniu natlenowania wody 1 kg masy ryby na 1 litr wody,
  • temperatura – optymalna wynosi 4-6 stopni Celsjusza, maksymalna 10 stopni Celsjusza,
  • stan ryb – te, które posiadają rany lub uszkodzenia powinny być od razu uśmiercane.

Jak bezpiecznie przenieść żywego karpia do domu?

W komunikacie przedstawiono również zalecenia dotyczące opakowania oraz postępowania po zakupie świeżej ryby.

Jeśli nie ma możliwości uboju karpia, to opakowanie powinno być pojemne, zawierać wodę; ryba musi znajdować się w naturalnej pozycji. Ze względu na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody powinna być w stosunku minimum 1:2 masy karpia do objętości wody.

Konsumenci muszą pamiętać, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy.

Źrodło: GIW

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie