Banany
Mrożenie bananów to już żadna niespodzianka, ale warto to robić. Są bowiem składnikiem domowych lodów czy smoothie, które dzięki dodaniu zamrożonego banana będzie miało jeszcze lepszy, w dodatku orzeźwiający smak i kremową konsystencję.
Masło
Zawsze dobrze jest mieć awaryjną kostkę masła, kiedy np. w niedzielę przyjdzie ochota na placki czy ciasto, a sklepy zamknięte. Masło można zamrażać i w kostce, i w kawałkach, i w formie masła czosnkowego. Szybko się rozmraża.
Maślanka
Nie jest to idealna opcja, ale jest możliwa. Maślankę można zamrozić, jednak po rozmrożeniu może się rozdzielać. Nie przeszkadza to, ani nie zmienia smaku, jeśli zechcemy użyć takiej rozmrożonej maślanki np. do wypieków. Można mrozić w porcjach lub całą butelkę.
Czekolada
Nie ma problemu z mrożeniem czekolady, ale bardzo ważne jest to aby tabliczka była szczelnie owinięta folią, tak aby do środka nie przedostała się wilgoć. Ważne jest to, aby przed mrożeniem czekoladę włożyć najpierw na 24 godziny do lodówki. Po wyjęciu z zamrażarki trzeba zrobić dokładnie to samo – przed zjedzeniem umieścić tabliczkę na 24 godziny w lodówce. Szybkie zmiany temperatury szkodzą czekoladzie.