Cytrusy
Co prawda mrożenie owoców z dużą zawartością wody wpływa na ich strukturę, ale wciąż można to zrobić. Z owoców można wycisnąć sok i go zamrozić, ale mogą to być też owoce. Należy je umyć i obrać, podzielić na cząsteczki, usunąć błony i nasiona. Pomarańcze mogą być pokrojone w plastry. Owoce pakuj w pojemnik i polej sokiem, który wypłyną z owoców. Nie wypełniaj całego pojemnika, zostaw trochę wolnego miejsca pod przykrywką.
Kolby kukurydzy
Świeża kukurydza może być mrożona w całości, trzeba się jednak pozbyć liści i zamknąć warzywo w szczelnym pojemniku. Jeśli jednak kolba odleżała już swoje, najlepiej jest ją najpierw gotować 7-10 minut w zależności od wielkości, szybko schłodzić, wysuszyć i dopiero zamrozić w opakowaniu.
Czosnek
Można go mrozić zarówno w całości, jak i rozdzielony na ząbki, a nawet pokrojony czy zmiażdżony. Należy go umieścić w hermetycznym pojemniku. Można też włożyć kawałki czosnku do oliwy z oliwek, przelać to do pojemnika lub woreczka i wyciskać czosnkową oliwę według potrzeb.
Imbir
To wdzięczny produkt, który można mrozić zarówno w kawałku – szczelnie owinięty folią, lub starty na tarce – będzie idealny, aby używać tylko taką porcję, jakiej w danym momencie potrzebujemy. I będzie lepszy niż zwiędły i zasuszony pod wpływem czasu.