Zamrażarka jest naszym sprzymierzeńcem, nie tylko pomaga w utrzymywaniu świeżości produktów, ale dzięki niej ograniczamy marnowanie żywności. Wbrew powszechnemu przekonaniu, zamrażanie nie powoduje spadku składników odżywczych. Warto jednak pamiętać, jak odpowiednio mrozić dane produkty.
Produkty, które możesz zamrozić
Zamrażanie to jedna z najłatwiejszych, najszybszych, najbardziej wszechstronnych i najwygodniejszych metod przechowywania żywności. Prawidłowo zamrożone jedzenie zachowuje więcej koloru, smaku, konsystencji i składników odżywczych niż żywność konserwowana innymi metodami.
Oczywiście, nie wszystko nadaje się do mrożenia, ale lista rzeczy, które w zamrażarce mogą wylądować, jest zaskakująco długa. Niektóre z tych produktów są zaskakujące. Czy wiedzieliście, że można mrozić, m.in.:
- awokado,
- winogrona,
- cytrusy,
- imbir,
- surowe jajka.
Mrożenie jedzenia - wskazówki
Zanim zaczniesz zamrażać, pamiętaj o tych kilku prostych wskazówkach, które pomogą utrzymać przechowywane jedzenie w jak najlepszych warunkach i kondycji:
- Utrzymuj zamrażarkę wypełnioną w co najmniej ¾, to zapewni jej wydajną pracę;
- Regularnie wykorzystuj zamrożone produkty i zastępuj je świeżymi, nie mroź dla samego mrożenia, nie przetrzymuj jedzenia miesiącami;
- Staraj się jak najrzadziej otwierać drzwi zamrażarki;
- Utrzymuj drzwiczki w czystości, sprawdzaj, czy są prawidłowo uszczelnione, w razie potrzeby wymień uszczelki;
- Jeśli Twoja lodówka nie ma funkcji automatycznego rozmrażania, pamiętaj, aby regularnie ją rozmrażać.
Zobacz więcej - jak ograniczać marnowanie żywności
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?