Zielony Ład. PE za Strategią od pola do stołu. Europosłowie mają zalecenia dla rolnictwa: ma być zdrowo i ekologicznie

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Systemy żywnościowe zdaniem unijnych posłów powinny być zmodyfikowane tak, by wytwarzać zdrowszą żywność, zagwarantować jej podaż, zapewnić rolnikom uczciwy dochód i zmniejszyć ślad środowiskowy rolnictwa
Systemy żywnościowe zdaniem unijnych posłów powinny być zmodyfikowane tak, by wytwarzać zdrowszą żywność, zagwarantować jej podaż, zapewnić rolnikom uczciwy dochód i zmniejszyć ślad środowiskowy rolnictwa pixabay.com/Tama66
- Żywność dostępna po przystępnych cenach nadal musi być priorytetem - komentował po głosowaniu w Parlamencie Europejskim nad strategią "Od pola do stołu" sprawozdawca Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Herbert Dorfmann. Rezolucję przyjęto stosunkiem głosów 452 do 170 (76 posłów wstrzymało się od głosu).

Po głosowaniu, które w PE odbyło się we wtorek 19 października, a jego wyniki ogłoszono w środę, sprawozdawca Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Herbert Dorfmann (PPE, IT) powiedział:

Odpowiedzialność za bardziej zrównoważone rolnictwo muszą ponosić wspólnie rolnicy i konsumenci. Nasi rolnicy już robią wiele w tym kierunku, więc gdy prosimy ich – całkiem słusznie – by jeszcze bardziej ograniczyli zużycie pestycydów, nawozów sztucznych i antybiotyków, musimy wesprzeć ich, a nie przenosić produkcję poza Unię. Żywność dostępna po przystępnych cenach nadal musi być priorytetem.

Posłowie PE uważają, że potrzebujemy wiążących celów w zakresie ograniczania ilości pestycydów. Wskazują również na konieczność dokonania przeglądu norm dobrostanu zwierząt i przeznaczenia większej powierzchni gruntów pod uprawy ekologiczne.

To też może Cię zainteresować

Parlament pozytywnie odnosi się do strategii „Od pola do stołu”. Podkreśla, jak ważne jest przejście na zrównoważoną, zdrową i przyjazną dla zwierząt produkcję żywności, aby osiągnąć cele Europejskiego Zielonego Ładu – głównie te dotyczące klimatu, różnorodności biologicznej, eliminacji zanieczyszczeń i zdrowia publicznego.

Zobacz wideo: Rozmowa z Maciejem Golubiewskim o Zielonym Ładzie, dyrektorem gabinetu komisarza EU ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego

"Europosłowie podkreślili, że każdy etap łańcucha dostaw musi stać się bardziej zrównoważony. Powtórzyli, że wszyscy – począwszy od rolników, a skończywszy na konsumentach – są za to odpowiedzialni. Posłowie uważają, że aby rolnicy mogli otrzymywać uczciwą część zysku z żywności wyprodukowanej w sposób zrównoważony, Komisja powinna aktywniej zabiegać o ich silniejszą pozycję w łańcuchu dostaw. Wzmocnieniu pozycji rolników ma też pomóc modyfikacja zasad konkurencji", czytamy w komunikacie prasowym Parlamentu Europejskiego.

Anja Hazekamp (GUE/NGL, NL), sprawozdawczyni Komisji Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności powiedziała:

Aktualna polityka unijna opiera się na modelach rolnictwa, które szkodzą środowisku naturalnemu i powodują, że importujemy produkty wytworzone niezgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji. Proponujemy konkretne środki, aby dostosować nasz system żywnościowy do możliwości naszej planety. Osiągniemy to, wspierając lokalną produkcję żywności oraz odchodząc od intensywnej hodowli zwierząt i upraw monokulturowych z wykorzystaniem dużych ilości pestycydów. Zrównoważony system żywnościowy jest także podstawą przyszłości rolników.

Zalecenia posłów PE dla rolnictwa w Unii Europejskiej

Zdrowsza żywność

  • potrzebne są unijne zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania się oparte na wiedzy naukowej,
  • należy rozwiązać problem nadmiernego spożycia mięsa i żywności wysoko przetworzonej o dużej zawartości soli, cukru i tłuszczu, m.in. przez ustalenie maksymalnych poziomów spożycia.

Pestycydy i ochrona owadów zapylających

  • trzeba usprawnić proces zatwierdzania pestycydów oraz dokładniejsze monitorowanie ich stosowania, by chronić owady zapylające i bioróżnorodność,
  • potrzebne są wiążące cele, jeżeli chodzi o ograniczenie zużycia pestycydów; państwa członkowskie powinny osiągać cele za pomocą swoich planów strategicznych wspólnej polityki rolnej (WPR).

Emisje gazów cieplarnianych

  • pakiet przepisów „Gotowi na 55 w 2030 roku” musi regulować emisje gazów cieplarnianych z rolnictwa i powiązanego z nim użytkowania gruntów, musi wyznaczać ambitne cele w tym względzie, a także też określać surowe kryteria dotyczące energii odnawialnej produkowanej z biomasy,
  • należy przywrócić i ulepszyć naturalne pochłaniacze CO2.

Dobrostan zwierząt

  • potrzeba wspólnych, popartych dowodami naukowymi wskaźników dobrostanu zwierząt, aby osiągnąć większą harmonizację na poziomie Unii,
  • należy ocenić obecne prawodawstwo unijne, by sprawdzić, czy wymaga ono zmian,
  • trzeba stopniowo odejść od stosowania klatek w hodowli zwierząt w Unii,
  • produkty zwierzęce spoza Unii powinny być dozwolone tylko wtedy, gdy odpowiadają standardom unijnym.

Rolnictwo ekologiczne

  • do 2030 roku trzeba zwiększyć powierzchnię unijnych gruntów, na których prowadzi się uprawy ekologiczne,
  • potrzeba inicjatyw, by stymulować popyt, np. działań promocyjnych, zamówień publicznych i zachęt podatkowych.
  • Rezolucję przyjęto stosunkiem głosów 452 do 170 (76 posłów wstrzymało się od głosu). Głosowanie odbyło się we wtorek, a jego wyniki ogłoszono w środę.

Źródło: Parlament Europejski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo