Kminek
Dodaje się go do wielu potraw, np. bigosu, kapuśniaku, sosów, może być też dodatkiem do pieczonego chleba. Nasiona mają dość specyficzny smak i aromat, dlatego nie każdy jest ich fanem. Kminek pomaga na wzdęcia, rozregulowanie pracy jelit, bolesne miesiączki, może też działać przeciwgrzybiczo.
Koperek
Kto z nas choć raz nie znalazł zamrożonego koperku zamiast lodów w klasycznym pudełku? To element kuchni polskiej. Dodawany do ziemniaków, zup i wielu innych dań. Ma charakterystyczny posmak, dlatego nie jest zbyt lubiany przez najmłodszych. Wśród właściwości leczniczych wymienia się m.in. te przeciwbakteryjne, a także dobroczynny wpływ na jelita.
Lubczyk
Kolejna polska przyprawa. Mówi się, że to nie tylko lek, ale też afrodyzjak. Smakuje dobrze w mięsach, sosach i zupach. Działa na wzdęcia, układ moczowy, miażdżycę, łagodzi kaszel.