Oregano
Podobnie jak bazylia ma szerokie zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Dodaje się je do makaronów, pizzy i mięs. Ma właściwości odkażające, przeciwgrzybowe, przeciwbólowe, stosuje się je przy infekcjach oddechowych, w formie zewnętrznej może koić ból, np. po ukąszeniach.
Tymianek
Najlepiej dodawać go do mięs ze względu na nuty pikanterii. Popularne są syropy z tymianku, które łagodzą kaszel. Ponadto zioło wpływa na trawienie i kłopoty z układem moczowym.
Rozmaryn
Zarówno kształtem, jak i smakiem nieco kojarzy się z lasem. Świetnie współpracuje z dziczyzną, jagnięciną, wołowiną czy wieprzowiną. Smakosze ginu często umieszczają gałązki w szklankach z trunkami. Rozmaryn działa rozgrzewająco, poprawia krążenie i ma właściwości przeciwbakteryjne.
Majeranek
Klasyczna przyprawa do zup, zwłaszcza żuru lub barszczu białego. Maści z zioła powszechnie pomagają na nieżyt górnych dróg oddechowych. Wykazuje działania przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Dodatkowo rozgrzewa, pomaga przy biegunkach, może też redukować obrzęki.