Czym różnią się mandarynki i klementynki? Sprawdź, na co zwrócić uwagę w sklepie. Dzięki temu kupisz słodkie i świeże owoce

Katarzyna Zawada
Czym charakteryzuje się mandarynka, czym z kolei klementynka?
Czym charakteryzuje się mandarynka, czym z kolei klementynka? pixabay.com/GoranH
Owoce egzotyczne kojarzą nam się nie tylko ze świętami Bożego Narodzenia, ale z całym jesienno-zimowym okresem. Gdy na rynku mniej jabłek czy gruszek, chętnie sięgamy po pomarańcze i inne cytrusy. Na stołach pojawiają się też banany i ananasy. Wśród dzieci szczególnym powodzeniem cieszą się mandarynki. Łatwo się je obiera, są małe, a gdy trafimy na te soczyste i jędrne, można je jeść hurtowo. Klienci często nie wiedzą, jaki owoc będzie w smaku, póki go nie przyniosą do domu. Okazuje się, że można tę wiedzę zyskać jeszcze w sklepie. Jak rozpoznać, czy mandarynka będzie słodka? Czym różni się od klementynki? Sprawdzamy.

Spis treści

Mandarynki kuszą nie tylko zapachem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Mają w sobie szereg witamin, minerałów, kwasu foliowego, są też niskokaloryczne. Wybierając cytrusy, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najpierw jednak warto wiedzieć, czym różni się mandarynka od klementynki.

Mimo że mandarynki zawierają znaczne ilości cukru, to ich indeks glikemiczny jest niski i wynosi 30. To sprawia, że osoby chore na stan przedcukrzycowy, cukrzycę lub insulinooporność mogą bezpiecznie sięgać po umiarkowane ilości tych owoców, czytamy na stronazdrowia.pl.

Mandarynka a klementynka. Jak je rozróżnić?

Wydawałoby się, że mandarynka i klementynka to jedno, jednak nie. Punktem wyjściowym jest mandarynka, dopiero z czasem pochodną i jej typem stała się klementynka. Ten pierwszy owoc jest cięższy, ma lekko kamienną i porowatą skórkę, w smaku bywa też nieco cierpki. Z kolei klementynka jest najmniejsza z segmentu cytrusów, jej skórka jest gładka, w większości pozbawiona pestek, wyczuwa się kwaśne nuty. O ile ta pierwsza jest kształtna i owalna, ta druga może być nieco spłaszczona na górze. Najczęściej w sklepach sprzedawane są te z Hiszpanii, Maroka lub Turcji.

Kiedy mandarynka będzie słodka? Na to zwróć uwagę

Klementynki zazwyczaj są napięte i soczyste, da się je rozpoznać, nie powinny mieć uszkodzeń i odbarwień. Jak jednak ocenić mandarynki? Do sklepowego koszyka powinny trafić owoce, które mają intensywną barwę i zapach. Świadczy to o tym, że są świeże i dojrzałe. Te ciężkie mogą być oznaką dużej zawartości soku w środku, zbyt lekkie po obraniu prawdopodobnie będą wysuszone. Znaczenie ma grubość skóry. Ta luźna da nam gwarancję słodyczy, z kolei cienka i zbita może wskazywać na gorzki smak. Czujne oko powinno również wychwycić pozostałość po gałązce. Jeśli miejsce jest białe, możemy liczyć na słodycz, jeśli brązowieje, znaczy, że owoce swoje już przeleżały. Hiszpańskie mandarynki są najpopularniejsze i najrzadziej trafiają się w nich pestki, z kolei w tureckich czuć nuty cierpkości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro