Z marchewką lub bez, w worku lub na kilogram. Trwa sezon na przetwory. Tyle kosztuje szatkowana kapusta do kiszenia

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Poszatkowana kapusta trafi do beczek, gdzie wraz z solą i wybranymi składnikami będzie poddana procesowi kiszenia.
Poszatkowana kapusta trafi do beczek, gdzie wraz z solą i wybranymi składnikami będzie poddana procesowi kiszenia. Łukasz Kasprzak/Polska Press
W sezonie jesiennym, gdy za rokiem czają się choroby, warto postawić na naturalne bomby witaminowe. Nasze babki wiedziały, że leśne owoce lub kiszone warzywa mają moc i w ten sposób wspierały odporność swoich rodzin. Coraz chętniej wracamy do tradycji i sięgamy po dobro zamknięte w słoikach. Wśród kiszonek dalej popularne są ogórki i kapusta. Ile trzeba zapłacić za szatkowaną kapustę, którą sami ukisimy po zakupie?

Spis treści

Kiszona kapusta lub kiszone ogórki to nie tylko baza na sałatki lub weselne przystawki. W okresie niskich temperatur to także doskonała przekąska, która dostarczy organizmowi odpowiednich składników. W Polsce kapusta wciąż jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw, a co ważne dla klientów – dość tanim na tle innych.

Kiszenie kapusty. Efekt może zachwycić

Kapusta, w formie poszatkowanej i zasypanej solą, w szczelnym zamknięciu kisi się i wydziela witaminy oraz kwas mlekowy, które dla naszego organizmu potrafią uczynić wiele dobrego. Oprócz niskokaloryczności kiszonki, do jej zalet można zaliczyć wpływ na florę bakteryjną jelit, budowanie odporności, a także regulację poziomu cukru we krwi, pisaliśmy w jednym z artykułów.

Kiedyś kiszenie kapusty było popularne szczególne na wsiach. Cały proces łączył rodziny, sąsiadów, pomagał przetrwać długie i ciemne wieczory. Do beczek najczęściej lądowały tylko 3 składniki – kapusta, marchew oraz sól. Niektórzy dodają cebulę, jabłko lub przyprawy, jest to kwestia gustu. Każda gospodyni ma swoje smaki… i swoje proporcje.

Jak prawidłowo ukisić kapustę tradycyjną metodą? Okazuje się, że ilość soli ma znaczenie.

Proporcja soli, o której warto pamiętać, to 20 g soli na 1 kg kapusty. Łatwo zatem policzyć, mrożąc ilość soli przez kilogramy kapusty do kiszenia: 100 g soli na 5 kg kapusty albo 200 g do 10 kg kapusty, 400 g do 20 kg. Sól przyspiesza proces wydzielania się soku, pisze Agata Wodzień-Nowak, strefaagro.pl.

Tyle kosztuje kilogram kapusty gotowej do kiszenia. Można kupić worki szatkowanej

Główki kapusty dostępne są dziś wszędzie – na bazarach, w marketach, u lokalnych producentów. Co ciekawe, u rolników coraz częściej można dostać „gotową” bazę do kiszenia lub surówki, czyli szatkowaną kapustę. Sprzedaje się ją na kilogramy lub w workach, można znaleźć same białe pióra lub z dodatkiem startej marchewki.

Oto kilka ofert:

  • Lubelskie. Kapusta szatkowana świeżo pod zamówienia. Cena 1.5/kg.
  • Podkarpackie. Sprzedam kapustę szatkowaną na bieżąco cena 2 zł/kg. Odbiór u mnie w gospodarstwie lub na hali targowej do godz. 12.30.
  • Lubelskie. Posiadam do sprzedania kapustę (odmiany Jaguar i Zenon) szatkowaną i w główkach. Kapusta w główkach 1 zł/kg, kapusta szatkowana 2 zł/kg, marchewka szatkowana 4 zł/kg (gotowa do kiszenia).
  • Małopolskie. Kapusta szatkowana, drobną krajanka z odmian typowo kieszeniowych. Pakowana w worki po 10kg lub większych. 1,60 zł/kg.
  • Śląskie. Witam, sprzedam kapustę kamienną szatkowaną do kiszenia, 1,5 zł/kg.
  • Wielkopolskie. Posiadamy kapustę szatkowaną w cenie 2,5 zł za kg. Kapusta jest cięta na świeżo przy kliencie.
  • Warmińsko-Mazurskie. Witam, sprzedam kapustę szatkowaną z marchewką . Cena 2,50 zł za kilogram . Pakowana po 10 kilo cena za opakowanie 25 zł.
od 16 lat
Wideo

Mięso z laboratorium nie dla Włochów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro