Spis treści
Jakość miodu ma znaczenie. Jak sprawdzić, który jest prawdziwy?
Głównym wyznacznikiem jakości miodu powinna być jego cena. Jeśli widzimy produkt za kilka złotych, możemy być pewni, że jest on sztuczny. Prawdziwy, dobry miód kosztuje do kilkudziesięciu złotych za słoik. Laik powinien też zwrócić uwagę na etykietę, często na niej są wszelkie informacje o rodzaju produktu i pochodzeniu.
Sztuczny miód ma zastosowanie w branży kulinarnej, jest tańszy i łatwo dostępny. Czy jednak ma wartości odżywcze? Nie. Przepaść między nim a naturalnym, gęstym produktem prosto od pszczół jest ogromna.
Jak powstaje miód? Polskie są najlepsze, takie mamy jego rodzaje
– Pszczoły przetwarzają nektar w miód, mieszając go z enzymami, które wytwarzają. Magazynują go w komórkach plastra, gdzie dojrzewa w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Gdy miód jest już gotowy, pszczoły zasklepiają komórkę cienką warstwą wosku – informuje Gospodarstwo Pasieczne „Leśny Dwór” ze Szczytna.
W Polsce można znaleźć wiele odmian miodów. Popularne są wielokwiatowe i lipowe, ale wiele osób stawia też na akacjowy, gryczany lub wrzosowy. Każdy z nich charakteryzuje się określoną barwą, a ich paleta jest szeroka. Można znaleźć te blade, jasnozielone, złote lub nawet brunatne.
Najbardziej znane odmiany miodów to m.in.:
- lipowy,
- akacjowy,
- rzepakowy,
- gryczany,
- wielokwiatowy,
- wrzosowy,
- spadziowy.
Hitem są miody z dodatkami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wiele pasiek oferuje produkty z maliną, cytryną, czasem nawet z kakao. Mówiąc o dziele pszczół, nie bez znaczenia jest konsystencja.
– W zależności od konsystencji miód może być płynny (patoka), stały (krupiec), kremowany lub plastrowy (dojrzały miód zasklepiony w plastrze pszczelim) – przekazuje Gospodarstwo Pasieczne „Leśny Dwór”.
Pszczelarze przypominają, że można klasyfikować miody ze względu na surowiec. W tym przypadku wyróżniamy kwiatowe (nektarowe), spadziowe oraz mieszane.
Zobacz także: Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią
Prozdrowotne właściwości miodu. Uwaga, nie lubi on wysokich temperatur!
Eksperci podkreślają, że miód ma dla naszego organizmu istotne znaczenie. Szczególnie ważne są enzymy, które pochodzą od pszczół, a mogą działać antyseptycznie i antyzapalnie. Płynna substancja zawiera dodatkowo szereg witamin i składników mineralnych:
- może wspomagać w walce z przeziębieniami i chorobami układu oddechowego,
- wspierać pracę mózgu i serca,
- a także oczyszczać.
Wielu z nas uwielbia herbatę z miodem, większość popełnia jednak błąd, dodając miód do wrzątku. Warto poczekać, aż napój będzie ostudzony, wtedy dodatek nie straci swoich wartości.
Wybór miodów jest ogromny. Zobacz, na jakie warto zwrócić uwagę!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót