W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości? Czy prawdziwy może zostać płynny cały czas? Ten krystalizuje najdłużej

Justyna Madan
Justyna Madan
Czy jeśli zależy nam na płynnym miodzie, to możemy podgrzać ten prawdziwy, który już skrystalizował?
Czy jeśli zależy nam na płynnym miodzie, to możemy podgrzać ten prawdziwy, który już skrystalizował? 123rf
Płynny, kremowy, skrystalizowany. Miód ma różne konsystencje. Ten, który zawsze pozostaje płynny, jest prawdopodobnie „oszukany”, czyli zawiera niepożądane dodatki, ponieważ krystalizacja jest naturalnym procesem w prawdziwych miodach. Jeśli jednak potrzebujemy miodu w formie płynnej, możemy go rozpuścić. Trzeba to robić w odpowiedniej temperaturze, żeby produkt nie stracił swoich pozytywnych właściwości. Jak się za to zabrać?

Spis treści

Jeśli zależy nam na zakupie świeżego, tegorocznego miodu, warto wiedzieć, kiedy pojawia się na rynku. W czerwcu kupimy miód rzepakowy, borówkowy, wielokwiatowy wiosenny i mniszkowy. W lipcu dostaniemy miód akacjowy, lipowy, malinowy i faceliowy. Przełom lipca i sierpnia to czas na miód gryczany, leśny, wielokwiatowy letni i fasolowy, natomiast od sierpnia do nawet października kupimy świeży miód wrzosowy, nawłociowy i spadziowy.

Czy miód można podgrzewać?

Słoik z miodem powinno się przechowywać w miejscu, które jest dosyć chłodne i nie dociera tam światło słoneczne. Może to być nawet kuchenna szafka, dobrze żeby temperatura w tym miejscu była stała i nie przekraczała 25 st. C.

W związku z tym, że pod wpływem wyższej temperatury miód traci swoje cenne właściwości, a czasami potrzebujemy go w płynnej formie, powstaje pytanie, czy miód da się w ogóle rozpuścić bez szkodzenia mu?

Odpowiedź jest na szczęście prosta: jak najbardziej. Nie jest to proces skomplikowany, to co jednak jest najważniejsze, to aby temperatura w czasie podgrzewania nie przekraczała 40 st. C (w takiej też temperaturze powinna być herbata, do której dodajemy miód, jeśli chcemy aby pomagał, a nie był po prostu zamiennikiem cukru).

Najlepiej jest umieścić cały słoik w garnku z wodą i podgrzewać do temperatury 40 st. C. Miód zmieni swoją konsystencję, a jednocześnie, nie zaszkodzimy mu. W tym przypadku niezbędnym gadżetem okaże się termometr kuchenny.

Po tym poznasz, że miód jest prawdziwy

Jeśli kupiliśmy płynny miód, wystarczy nabrać trochę na łyżeczkę i wolnym strumieniem przelać go na talerz. Prawdziwy miód będzie się przelewał równomiernie, nie będzie się rwał i utworzy stożek na talerzyku.

Warto też wiedzieć, że prawdziwy miód nieco drapie w gardle. Dzieje się tak ze względu na zawarte w nim substancje.

Po jakim czasie krystalizuje ten miód?

Naturalny miód krystalizuje. Jeśli miód cały czas pozostaje płynny, może to oznaczać, że jest „oszukany”, czyli zawiera w przeważającej części wodę i biały cukier. Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy, a najdłużej akacjowy.

- Miód oszukany nie skrystalizuje się wcale, chyba że ma w sobie jakiś procent miodu prawdziwego, wtedy owszem. Miody naturalne skrystalizują się na 100%, ale w swoim tempie. Zależy to od gatunku/odmiany miodu – podkreśla Iga Iwaniak z Miodów Podlasia.

Po takim czasie krystalizują te miody:

  • rzepakowy – ok. 3 tygodnie,
  • akacjowy – 10 miesięcy,
  • wielokwiatowy – kilka tygodni,
  • lipowy – do 3 miesięcy,
  • faceliowy – od kilku tygodni do kilku miesięcy,
  • gryczany – 6-8 miesięcy,
  • leśny – kilka do kilkunastu tygodni,
  • wrzosowy – 3-6 tygodni,
  • nawłociowy – 3-6 tygodni,
  • spadziowy – kilka-kilkanaście miesięcy.

Jeśli lubimy płynne miody, a zależy nam na prawdziwym, akacjowy, spadziowy i gryczany mogą okazać się najlepszym wyborem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera