Spis treści
Mrożenie świeżych grzybów. Dzięki temu się nie zmarnują
Nadmiar grzybów najlepiej zamrozić. Dzięki temu zachowają swoje walory, a przy okazji będą pod ręką w każdej chwili, gdy najdzie nas ochota na pachnącą zupę lub gęsty sos. Okazuje się, że określone gatunki przechowuje się inaczej. W chłodnych warunkach trzyma się te rodzaje, które są w miarę dorodne, a ich miąższ jest zbity.
Wśród grzybów, które można zamrażać, są:
- podgrzybki,
- borowiki,
- gąski,
- maślaki,
- kanie,
- kurki,
- rydze.
Jak prawidłowo zbierać grzyby w lesie?
Niezależnie od tego, jakie grzyby chcemy mrozić, muszą być one świeże, nierobaczywe i dobrze oczyszczone. Kodeks dobrego grzybiarza wciela się w życie już podczas pobytu w lesie. Lasy Państwowe przypominają, że można zbierać jadalne okazy, ale trzeba to robić umiejętnie.
Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała, czytamy na stronie Nadleśnictwa Dynów.
Zebranych frykasów nie wkłada się do reklamówek lub worków, grozi to zaparzeniem grzybów. Najlepszym rozwiązaniem jest koszyk wiklinowy. Zaleca się, aby zbiorami gospodarować po powrocie do domu. Część można wykorzystać od razu, część suszyć, a część zostawić na przyszłość.
Mrozić surowe czy gotowane? Tak powinno się obrabiać grzyby
Forma zamrożenia ma znaczenie, niektóre od razu można zapakować i zamrozić, część wymaga wcześniejszej obróbki.
- Trzeba uważać na te blaszkowe. Mrożone na świeżo nie dość, że zgorzknieją, to jeszcze będą miały nadmiar wody w swojej strukturze – mówi nam Kazimierz, grzybiarz z Podlasia.
Grubomięsiste okazy, np. podgrzybki czy borowiki, można oczyszczone schować do zamrażarki. Niektórzy polecają jednak obgotowanie, niezależnie od rodzaju, ma to przedłużyć świeżość. W przypadku blaszkowych kurek nie wystarczy wyczyszczenie, nie mrozi się ich na surowo. Trzeba je zblanszować lub obgotować, wielu kucharzy nawet je podsmaża.
Co zrobić, żeby grzyby się nie sklejały?
Włożenie grzybów na ścisk do opakowania może skutkować posklejaniem się ich części. Najlepiej dane okazy posegregować lub podzielić na mniejsze części, np. talarki lub kostkę. W takiej formie powinny zostać równomiernie rozłożone na tackach, w woreczkach strunowych lub w pojemniku na żywność. Można je oddzielić folią. Każde opakowanie powinno być oznaczone datą zamrożenia i nazwą gatunku. Rozmrożonych porcji nie zamraża się ponownie.
Ile czasu grzyby mogą leżeć w zamrażarce?
Mamy przygotowane grzyby, większość bezpiecznie leży w zamrażarkach, ale pojawia się pytanie – jak długo mogą one tam być? Te, które nie zostały poddane obróbce cieplnej, np. podgrzybki, powinno się spożyć w przeciągu pół roku. Kurki oraz gatunki, które zostały sparzone bądź obgotowane, wytrzymają nawet rok. Co ważne, po wyjęciu grzybów, nie trzeba ich do końca rozmrażać. Proces gotowania, smażenia lub duszenia można zacząć już w połowie, dzięki temu nie stracimy wszystkich walorów leśnego przysmaku.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?