5/6
Wiele gospodyń do smażenia pączków poleca smalec. Choć...
fot. Małgorzata Genca/Polska Press

Jak pączki, to na smalcu

Wiele gospodyń do smażenia pączków poleca smalec. Choć zapach jest specyficzny, tłuszcz ma wysoką temperaturę dymienia i nie będzie spalał się szybko, jak inne.

6/6
W okresie karnawału, w tym także w tłusty czwartek, wyrabia...
fot. Aneta Żurek/Polska Press

Klasyczne faworki

W okresie karnawału, w tym także w tłusty czwartek, wyrabia się faworki. Na smalcu wyjdą chrupiące i złociste. Bazą ciasta są żółtka, mąka i śmietana. Co istotne, warto dodać spirytus – pomaga on wchłaniać tłuszcz w procesie smażenia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

Polecamy

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?