Mariusz M. Małkiewicz: - Wino i ser to świetne połączenie. Stąd pomysł na produkcję

Małgorzata Płaza
archiwum prywatne
Rozmowa z Mariuszem Michałem Małkiewiczem z Gór Wysokich w gminie Dwikozy, producentem serów sandomierskich. W Górach Wysokich w gospodarstwie państwa Małkiewiczów powstaje już nie tylko wino, ale od niedawna także sery. Proszę powiedzieć, skąd wziął się pomysł na taką produkcję?

Syn Marceli prowadzi Winnicę Sandomierską, a jak wiadomo wino i ser to świetne połączenie, stąd pomysł na produkcję. Uczestniczyliśmy z żoną i serowarką w szkoleniach, na kolejne jedziemy we wrześniu na Warmię i Mazury. Oczywiście, nie było łatwo przedrzeć się przez gąszcz formalności. Ale się udało. Jestem w tej chwili jedynym producentem serów na powiat sandomierski i opatowski. Serownię uruchomiliśmy w maju. Zadebiutowaliśmy na imprezie „Czas dobrego sera” w Sandomierzu.

Jakie sery państwo produkują? 

Robimy trzy rodzaje serów, wszystkie z mleka krowiego: „Jaśniepanki” - dojrzewające od jednego do siedmiu dni, z dodatkiem ziół, lekko słone, ze śmietankową nutą; „Hrabianki” - dojrzewające powyżej pięciu tygodni, o smaku maślano-orzechowym, pokryte twardą skórką i z kremowym wnętrzem Wszystkie mają ciekawy smak. Nasze sery, chciałbym podkreślić, mają przystępne ceny.
 
Jak duża jest to produkcja? 

Zaczynamy małymi kroczkami. W tym roku będzie to tylko pół tony. W następnym roku ruszymy pełną parą. Przygotowania do następnego sezonu trzeba zacząć już w grudniu, chodzi przede wszystkim o sery długo dojrzewające. Chcielibyśmy sprostać oczekiwaniom tych, którzy lubią tego typu sery.  
 
Serowarzy zgodnie twierdzą, że tym, co przede wszystkim decyduje o jakości sera jest mleko.  

Dlatego kupujemy je ze sprawdzonego źródła, od dwóch producentów. To bardzo dobrej jakości mleko.  

Gdzie można kupić sery z Gór Wysokich?    

Nie nastawiamy się na sprzedaż w sklepach. Liczymy na współpracę z najlepszymi restauracjami. Będziemy obecni na dobrych targach i takich imprezach jak „Czas dobrego sera”. Poza tym nasze sery będzie można kupić w Winnicy Sandomierskiej, u naszych dzieci. Rocznie odwiedza ją kilka tysięcy osób. Goście będą mogli zobaczyć nie tylko, jak powstaje wino, ale i sery.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Mariusz M. Małkiewicz: - Wino i ser to świetne połączenie. Stąd pomysł na produkcję - Echo Dnia Świętokrzyskie