Morwa biała. Mało znana, ale wartościowa roślina. Owocuje w lipcu, jakie ma właściwości?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Owoce morwy białej można wykorzystać jako suszoną przekąskę lub bazę do przetworów.
Owoce morwy białej można wykorzystać jako suszoną przekąskę lub bazę do przetworów. pixabay.com/ulleo
Morwa wciąż należy do niedocenianych roślin, a wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. Lipiec to czas owocowania morwy białej. Co ciekawe, nazwa wcale nie pochodzi od koloru owoców, lecz od zabarwienia kory drzewa. Jakie właściwości ma ta roślina?

Spis treści

W lipcu dojrzeją owoce morwy

Morwa biała pochodzi z Chin. Jak wskazują w jednej z publikacji Lasy Państwowe, pierwsze okazy drzew trafiły do Europy w XI w., znane były z tego, że jej liśćmi posilały się gąsienice jedwabników, których kokony wykorzystywano w produkcji jedwabiu. Liście i owoce morwy od lat znane są w medycynie. Słodkie owoce, nieco przypominające jeżyny, są dobre dla zdrowia, ale stanowią również smaczne pożywienie dla ptaków. Teraz, gdy dojrzewają, warto je zbierać i np. zasuszyć.

Dlaczego warto postawić na owoce morwy białej?

Owoce morwy białej są jadalne i wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Mają walcowaty kształt i słodki, dość mało charakterystyczny smak. Wykorzystuje się także liście oraz pędy, głównie do suszenia i przygotowywania naparów. W aptekach dostępne są gotowe preparaty z morwy białej, pod postacią tabletek oraz suszu. Niektórzy uprawiają ją także w ogródkach jako roślinę ozdobną, czytamy na portalu stronazdrowia.pl.

Jasne owoce morwy mają mnóstwo witamin i minerałów. Dobrze wpływają na trawienie, dlatego zasuszone mogą stanowić alternatywę dla słodkich i słonych przekąsek. Posiadają znacznie więcej białka niż inne sezonowe owoce, np. truskawki i maliny. Z czasem białe „jeżynki” ciemnieją, co może mylić przechodniów co do gatunku.

Nie tylko owoce, ale i liście mają prozdrowotne właściwości

Dlaczego warto postawić na morwę białą? Wszelkie syropy, soki, nalewki napary i dżemy z tej rośliny wpływają korzystnie na nasz organizm. Choć często mówi się o owocach, najwięcej walorów odżywczych mają liście. Obniżają cholesterol, redukują poziom cukru, działają odchudzająco, a także dzięki flawonoidom wykazują właściwości bakteriobójcze.

Przetwory z morwy można przygotować samemu lub wybrać suplementy (nie są to leki - przyp. red.) oferowane przez apteki. Preparatów na bazie morwy nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią, a osoby, które regularnie zażywają leki, powinny skonsultować z lekarzem wprowadzenie morwy do diety.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera