Czerstwy chleb
Z czerstwego chleba można zrobić grzanki lub tosty. Można go też zupełnie wysuszyć, a następnie zetrzeć, w ten sposób powstanie nam bułka tarta, którą wykorzystamy w przygotowywaniu różnych potraw.
Końcówki szparagów
Zdrewniałe końcówki szparagów nadają się do wykorzystania. Zamiast je wyrzucać dodaj je do warzywnego bulionu lub zrób z nich zupę krem.
Słoiki
Słoiki też można ponownie wykorzystywać. W mniejszych przechowywać przyprawy, w większych mąkę, cukier czy kaszę i ryż. Słoiki można ozdobić i stworzyć z nich własnoręcznie robione świeczki. Duże słoiki nadają się na wazony czy umieszczanie w nich „domowych lasów”. Możliwości jest wiele, ogranicza nas tylko wyobraźnia! Poza tym słoiki świetnie nadają się do przechowywania domowych przetworów.
Skórki od bananów
Skórki od bananów to doskonały nawóz dla roślin. Skórkę należy wysuszyć, a następnie sproszkować lub włożyć do wody i tą woda podlewać kwiaty. Wnętrze skórki od banana to domowy sposób na trądzik.