– Potrzeba poczucia bezpieczeństwa żywnościowego oraz poczucia tego, że właśnie kupujemy to, co chcemy kupować i wiemy, co dany produkt spożywczy zawiera, jest niezwykle istotne, szczególnie w czasie kiedy mamy do czynienia z bardzo różnymi produktami spożywczymi – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Szczegóły projektu
W realizację projektu będą zaangażowane podmioty administracji publicznej, m.in. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Transportu Drogowego i Główny Inspektorat Weterynarii.
Paszportyzacja polskiej żywności ma nie tylko dostarczyć wiedzy konsumentom, ale także stwarzać zdrową konkurencję cenową i jakościową wśród producentów żywności.
– Mówimy o nadawaniu paszportów żywnościowych po to, żeby konsumenci byli w pełni świadomi tego, co kupują i aby było to sprawdzalne i weryfikowalne. To jest bardzo istotne zadanie – dodał minister rolnictwa.
Projekt "Paszportyzacja polskiej żywności" realizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, przy merytorycznym wsparciu Centrum GovTech Polska, pod nadzorem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
To też może Cię zainteresować
Pilotażowy projekt obejmie dwa etapy
Pierwszy etap
W latach 2021-2023 przeprowadzony zostanie pilotaż na rynkach wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka. Realizacją zajmie się NASK – PIB, która sprawdzi możliwości stworzenia jednego systemu IT dla różnych produktów żywnościowych. Końcowym rezultatem ma być możliwość wygenerowania „paszportu” oraz udostępnienie informacji o autentyczności, jakości i bezpieczeństwie jedzenia. Pilotaż finansuje KOWR, a szacowany koszt to 15 mln złotych.
Drugi etap
Drugi etap obejmie lata 2023-2024, pod warunkiem, że będzie on konieczny. Założeniem jest realizacja docelowego systemu IT z funkcją udostępniania informacji o żywności np. za pomocą aplikacji mobilnej. System ma być rozbudowany o kolejne rynki, tj. rynek drobiu, jaj czy też warzyw i owoców.
– Polskie rolnictwo jest unikatowe w skali światowej, bo łączy w sobie ekologię i tradycję z nowoczesnością. I tą nowoczesność, poprzez podpisanie tego projektu badawczego z NASK, będziemy państwu przybliżać. Transformacja cyfrowa, która dzieje się na naszych oczach staje się faktem – podkreślił zastępca dyrektora KOWR Michał Wiśniewski.
Projekt paszportyzacji zgłoszono na Szczyt Systemów Żywnościowych ONZ.
– NASK wspiera cyfryzację w wielu obszarach. Tutaj wkraczamy w szalenie obiecujący i ekscytujący obszar jakim jest rolnictwo – zakończył szef NASK Wojciech Pawlak.
Źródło: MRiRW
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat