Produkcja wieprzowiny. Polski schabowy na polskim białku - to jest możliwe!

Lucyna Talaśka-KlichZaktualizowano 
AGW
O możliwości zastąpienia krajowym białkiem, białka z importowanej soi, o emach oraz o wykorzystaniu rodzimych ras świń dyskutują naukowcy.

- W Kujawsko- Pomorskiem mamy ogromny potencjał, który warto wykorzystać w produkcji wieprzowiny - mówi prof. dr hab. Wojciech Kapelański z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. - Przecież mamy światłych rolników, którzy posiadają „wyczucie produkcyjne”. Zatem racjonalizacja chowu świń może być dużą szansą.

Trudne zbilansowanie pasz

I tego dotyczyła konferencja, która 20 czerwca odbyła się w Ostromecku. Temat -„Racjonalizacja chowu świń szansą dla pomorsko-kujawskiej wieprzowiny”. - Dyskusja była bardzo ciekawa - relacjonuje prof. Kapelański, inicjator tego wydarzenia, który mówił o możliwości zastąpienia w tuczu świń białka soi białkiem krajowym z roślin bobowatych.

Przeczytaj też: Ardanowski: - Praca rolników musi być opłacalna. Nie mogą dostawać groszy [wywiad]

Bo zbilansowanie białek w paszach to bardzo trudne zadanie, a niedobór aminokwasów może spowodować np. problemy z przyrostami zwierząt. Dlatego potrzebne są doświadczenia, które m.in. mają odpowiedzieć na pytanie, na ile możliwe jest zastąpienie białka soi ziarnami roślin bobowatych.

Obiecujące wyniki badań

W Ostromecku profesor Kapelański przedstawił wyniki badań, które są bardzo obiecujące. - Na paszach z roślin bobowatych świnie rosły nawet nieco lepiej niż na paszy z użyciem białka sojowego - wyjaśnia profesor. To badanie było prowadzone na polskich hybrydach (wielka biała polska i polska biała zwisłoucha/duroc i pietrain).

Emy wpłynęły na mięsność

Sporą część konferencji poświęcono także efektywnym mikroorganizmom (nazywanym przez rolników emami) i ich roli w tuczu świń. - Z badań własnych wynika, że dzięki efektywnym mikroorganizmom przyrosty zwierząt były zwiększone, polepszała się mięsność tuczników, choć właściwie trudno nam było sprecyzować jaka jest tego przyczyna - dodaje profesor Kapelański.

Jego zdaniem, stosowanie efektywnych mikroorganizmów, wpływa także na zdrowie zwierząt. - Chodzi o anatomię - tłumaczy profesor. - Dokładnie wpływa na kosmki i krypty jelitowe, powierzchnia wchłaniania w przewodzie pokarmowym zwiększyła się.

Wpływają one także na zmniejszenie amoniaku w powietrzu. - Można to od razu wyczuć wchodząc do takiej chlewni - dodaje profesor.

Rolnicy dyskutowali

Sławomir Homeja, rolnik z Chomętowa (pow. nakielski), który zajmuje się hodowlą i chowem świń rasy puławskiej, podczas konferencji zachęcał innych rolników, by postawili na rodzime rasy i żywili je krajowym białkiem.

On nauczył się wykorzystywać zbilansowane pasze. Niedawno, na naszych łamach wyjaśniał: - Stosuję łubin, groch, susz z lucerny i zboża. Zdecydowałem się też na podawanie probiotyków i dziś już wiem, że dzięki temu mają one mniejsze problemy zdrowotne i nawet poziom amoniaku w chlewni jest mniejszy.

Klienci powinni mieć wybór

O znaczeniu wieprzowiny w diecie i dla zdrowia człowieka podczas konferencji mówił prof. dr hab. Maciej Świątkowski z UMK Collegium Medicum w Bydgoszczy.

- Konsumenci coraz częściej szukają żywności najwyższej jakości, wyprodukowanej bez użycia GMO i dobrze, jeśli rolnicy zechcą im taką dostarczyć - uważa profesor Kapelański. - Kupujący powinno mieć wybór, ale warto ich też uświadamiać.

Uczestnicy konferencji pytali m.in. o to, czy możliwa jest produkcja kujawsko-pomorskiej wieprzowiny - bez GMO, wyróżniającej się wysoką jakością?

Zdaniem profesora Kapelańskiego, szanse na sukces oferty z Pomorza i Kujaw, są duże. - Warto stworzyć łańcuch producentów takiej wieprzowiny, od pola do stołu - dodał. - Poziomem genetyki nie odbiegamy od np. genetyki duńskiej, a przy zastosowaniu odpowiednich metod chowu możemy osiągać dzienne przyrosty osiągające nawet ponad 1000 g dziennie!

Organizatorzy konferencji w Ostromecku: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Koni, UTP w Bydgoszczy, Pomorsko-Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej w Bydgoszczy, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

_______________________

Prof. Wojciech Kapelański

- Dużym gospodarstwom łatwiej jest wypracować zysk, inwestować w postęp hodowlany, unowocześnianie produkcji. Ale małe gospodarstwa też są cenne, bo one mogą wyprodukować coś innego, na przykład żywność ekologiczną. Niszowa produkcja też jest potrzebna. A to, czego nam brakuje, to produkt lokalny.

Bardzo staraliśmy się poprawić wskaźniki mięsności i to się udało. Potrafiliśmy skorzystać z doświadczeń Zachodu. To ogromna zasługa naszych rolników, którzy są bardzo świadomi i chętnie się uczą. Choć w produkcji trzody chlewnej pierwsze miejsce wciąż zajmuje Wielkopolska, to moim zdaniem hodowców mamy najlepszych w kraju. Osiągnęli europejski poziom! Poza tym w ich stadach nie ma już problemu z genem podatności na stres.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Materiał oryginalny: Produkcja wieprzowiny. Polski schabowy na polskim białku - to jest możliwe! - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3