Rozwój produkcji w chlewni - rolnicy są za, ale nie chcą ponosić zbyt dużego ryzyka

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
W 2023 roku pogłowie świń w województwie kujawsko-pomorskim  wynosi 822 203 szt.
W 2023 roku pogłowie świń w województwie kujawsko-pomorskim wynosi 822 203 szt. Pixabay
Prawie 4200 wniosków o pomoc na odbudowę produkcji trzody chlewnej złożyli kujawsko-pomorscy rolnicy. Przyznają, że chętnie zainwestowaliby np. w kolejne chlewnie, ale ceny wciąż są niestabilne.

Spis treści

- Tydzień temu sprzedałem tuczniki po 10,48 zł za kilogram w wadze bitej ciepłej, w tym tygodniu spadek ceny sięga do 25 groszy za kilogram, bo na niemieckiej giełdzie odnotowano spadki - mówi Marcin Skalski , rolnik z Zielonki (gm. Sośno). Prowadzi rodzinne gospodarstwo specjalizujące się w produkcji wieprzowiny w cyklu zamkniętym. Na razie ma ok. 100 loch produkcyjnych.

-Mamy 22 maciory i w obecnych budynkach nie ma miejsca na zwiększenie produkcji - mówi Mirosław Pietrzak, który prowadzi rodzinne gospodarstwo w Parlinie (gm. Pruszcz).

Pomoc już na kontach

Panowie złożyli wnioski o pomoc na odbudowę produkcji trzody chlewnej i już dostali to wsparcie.

- Aż się zdziwiłem, że tak szybko wpłynęły te pieniądze na nasze konto, bo wniosek składaliśmy dopiero pod koniec naboru - twierdzi pan Marcin.

Przypomnijmy, że wnioski o pomoc na odbudowę produkcji trzody chlewnej można było składać od 28 sierpnia do 15 września 2023 r. W tym okresie do biur powiatowych Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wpłynęło 4199 wniosków.

Jolanta Sobecka, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego OR ARiMR informuje, że wszystkie wnioski zostały już rozpatrzone (stan na 10.10.2023 r.), a dla 4154 rolników przyznano płatności na łączna kwotę ponad 62,7 mln zł.

Ceny w skupie pod presją

Zarówno Marcin Skalski jak i Mirosław Pietrzak przyznają, że obecnie produkcja wieprzowiny się opłaca, ale co do przyszłości, to za dużo jest niewiadomych. Dotyczy to nie tylko cen w skupie tuczników, ale też kosztów produkcji (np. cen pasz, energii elektrycznej). - Dlatego na razie najwyżej inwestujemy w remonty istniejących już budynków inwentarskich - dodaje gospodarz z Zielonki.

Aleksander Dargiewicz, prezes zarządu Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG uwa­ża, że wysokie ceny płacone przez zakłady mięsne za surowiec nie zostały zaakceptowane przez rynek: - Dotyczy zarówno rynku unijnego jak i rynków trzecich, gdzie konkurencyjność unijnej wieprzowiny już od wielu miesięcy pozostawia wiele do życzenia.

Jego zdaniem unijni eksporterzy tracą udziały w światowym rynku, co powoduje nieco większą podaż wieprzowiny na rynku wspólnotowym: - Dodatkowo niższe temperatury powietrza poprawiły dzienne przyrosty zwierząt, co zwiększyło ilość żywca wieprzowego przeznaczonego na rzeź. W Niemczech niektóre dostawy tuczników do ubojni są przekładane na kolejny tydzień. Ceny skupu świń znalazły się pod silną presją.

Prezes Dargiewicz zauważa, że podobnie jest w naszym kraju, bo odczuwamy sezonowy spadek cen skupu świń i zwiększonej podaży żywca: - Jednakże skala przeceny pozostaje niższa niż u naszego zachodniego sąsiada. Tygodniowe obniżki w skupach sięgają ok. 10 groszy na kilogramie, ale średnia cena płacona rolnikom dalej pozostaje powyżej 10 zł/kg (klasy E).

- Wcześniej to się nie zdarzało, żeby ceny w Polsce odbiegały od tych na niemieckiej giełdzie - dodaje Marcin Skalski.

To też może Cię zainteresować

Pogłowie spadło, a schab podrożał

A wielkość krajowej produkcji przekłada się na ceny. Jak podaje Urząd Statystyczny w Bydgoszczy w czerwcu 2014 roku pogłowie świń w województwie kujawsko-pomorskim wynosiło 1 320 872 szt. Wówczas kilogram schabu środkowego z kością kosztował (w detalu, dane z sierpnia) 14,76 zł. W 2019 roku wielkość pogłowia spadła do 1 064 237 szt., a schab podrożał do 19,42 zł/kg. Gdy w kolejnym roku pogłowie wzrosło do 1 125 629 szt. to ceny za schab spadły do 18,48 zł/kg.

W br. pogłowie świń w województwie kujawsko-pomorskim wynosi 822 203 szt., a kilogram schabu z kością kosztuje 26,25 zł.
Zatem także dla konsumentów lepiej by było, gdyby udało się odbudować pogłowie trzody chlewnej w Polsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rozwój produkcji w chlewni - rolnicy są za, ale nie chcą ponosić zbyt dużego ryzyka - Gazeta Pomorska