Spis treści
Sałata na zdrowie. Do każdego rodzaju trzeba mieć podejście
Hasło sałata jest dosyć ogólne, na naszych stołach lądują bowiem różne rodzaje – masłowa, lodowa, rzymska czy też rukola. Każda ma inne właściwości, smak, odcień, pasuje też do innych potraw. Nie zmienia się jedno. Której nie wybierzemy, mamy pewność, że zielone liście wpłyną dobroczynnie na nasz organizm.
Każdy rodzaj warzywa wymaga odpowiedniego potraktowania. Inaczej przechowuje się sałatę lodową, inaczej masłową. Ta druga musi być odpowiednio zabezpieczona, aby szybko nie zwiędnąć.
Główka sałaty wygrywa z gotowym miksem. Jak dłużej zachować świeżość liści?
Sałata ma wiele witamin, składników mineralnych, jest nośnikiem chlorofilu. Spożywanie liście poleca się osobom na diecie, z problemami trawiennymi oraz w celu poprawienia odporności. Na bazarach najczęściej znajdziemy główki, zdarza się też, że markety oferują umyte kawałki liści w torebce. Miksy wprawdzie są wygodne, ale nie są już tak naturalne, jak wyjęta prosto z ziemi sałata.
Wybierając drugi wariant, trzeba się liczyć z obrobieniem produktu. Nie jest to jednak trudne! Dzięki tym sposobom zachowasz dłużej świeżość liści!

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?