Takie szkodniki przyjechały do Europy z żywnością. Co wolno wwozić do UE, a czego nie?

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Szkodniki trafiają do UE w roślinach i nasionach przywożonych z innych kontynentów. Tak też znalazła się w Polsce ćma bukszpanowa, która od 2012 r. sieje spustoszenie w ogrodach w całym kraju. Szkodnik ten pochodzi z Azji. Został zawleczony do Europy wraz z materiałem roślinnym w latach 2005-2007. Co wolno wwozić do UE bez ryzyka? Sprawdźcie w naszej galerii.
Szkodniki trafiają do UE w roślinach i nasionach przywożonych z innych kontynentów. Tak też znalazła się w Polsce ćma bukszpanowa, która od 2012 r. sieje spustoszenie w ogrodach w całym kraju. Szkodnik ten pochodzi z Azji. Został zawleczony do Europy wraz z materiałem roślinnym w latach 2005-2007. Co wolno wwozić do UE bez ryzyka? Sprawdźcie w naszej galerii. Pixabay
Nowe szkodniki zadomowiają się w Europie dzięki ludziom, którzy przywożą je spoza kontynentu w batatach, winoroślach albo korze drzew i innych roślinach. Prawo zabrania przewożenia wielu z nich z nielicznymi wyjątkami. Co wolno wwozić do Unii Europejskiej, a czego nie? Sprawdźcie w naszej galerii.

- Rośliny pochodzące z krajów trzecich, zwłaszcza nieeuropejskich, przewożone w bagażach pasażerów mogą być porażone przez organizmy szkodliwe, a tym samym stwarzać zagrożenie fitosanitarne dla upraw na terytorium Europy – Podkreśla Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. - Nie wolno wwozić do Unii Europejskiej większości roślin, owoców, warzyw, kwiatów i nasion bez świadectwa fitosanitarnego.

Szkodnik niszczy gaje oliwne

Obostrzenia wynikają z tego, że każdego roku w UE przybywa ponad sto nowych szkodników, a niektóre z nich mają katastrofalny wpływ na rodzime rośliny. Przykładem może być występowanie w Portugalii i Hiszpanii węgorka sosnowca.

- Koszty działań zmierzających do wyniszczenia węgorka sosnowca, prowadzone w latach 1999–2013, sięgają ogółem ok. 100 mln EUR – informuje Inspekcja. - Ogromnym problemem jest też porażenie drzew oliwnych przez bakterię Xylella fastidiosa we Włoszech, które od 2014 r. dotknęło 1 mln drzew oliwnych, a produkcja oliwy z oliwek we włoskim regionie Apulia zmniejszyła się o 40 proc., co stanowi wartość 65-195 mln EUR.

Mimo dotkliwych konsekwencji dla producentów, w latach 2016-2021 w regionie Kampania we Włoszech stwierdzono w bagażach pasażerów linii lotniczych różne części roślin, owoce, korę, suszone liście, a w 41 proc. przypadków stwierdzono różne gatunki szkodników. Tak też trafiają do Polski, m. in. ćma bukszpanowa, która od 2012 r. sieje spustoszenie w ogrodach w całym kraju. Szkodnik pochodzi z Azji. Został zawleczony do Europy wraz z materiałem roślinnym w latach 2005-2007.

Grzyb poraża bulwy ziemniaka

Do nowych zagrożeń należy m. in. Fusarium brachygibbosum – grzyb porażający różne gatunki roślin zielnych i zdrewniałych. - Patogen jest notowany w Azji (Arabia Saudyjska, Chiny, Indie, Iran, Irak, Katar, Malezja), Afryce (Algieria, Maroko, RPA, Tunezja), Ameryce (Meksyk, USA) i Australii. Spośród krajów europejskich - w Azerbejdżanie, Turcji oraz we Włoszech, gdzie został znaleziony w osadach z dna morskiego, nasionach komosy ryżowej i pszenicy durum - wylicza PIORiN.
W 2022 r. po raz pierwszy wykryto go w ziemniakach. Grzyb może wywoływać suchą zgniliznę bulw, prowadzącą do ich obumierania i mumifikacji.

Do listy nowych zagrożeń można też dopisać pluskwiaka Orientus ishidae, który poraża zdrewniałe gatunki liściaste. - Został on stwierdzony w Ameryce Północnej (Kanada, USA), Azji (Chiny, Filipiny, Japonia, Korea, Tajwan), a ponadto w kilkunastu krajach Europejskich – podaje PIORiN. - W latach 2014-2015 szkodnika wykryto po raz pierwszy w Polsce w trakcie badań przeprowadzonych przez pracowników naukowych Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego na dębach, głogach, leszczynie, świdośliwie i wiązach.

PIORiN publikuje informacje na temat nowych zagrożeń fitosanitarnych w UE, informuje też o tym, co wolno wwozić. To tylko pięć owoców. Które? Sprawdźcie w naszej galerii.

Źródło: PIORiN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Takie szkodniki przyjechały do Europy z żywnością. Co wolno wwozić do UE, a czego nie? - Gazeta Pomorska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Polak
Najgorszym szkodnikiem jest Ryży folksdojcz !..przybył z Berlina !
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro