Hybrydowy ekspres do kawy z podpoznańskich Gądek, mobilny bar z Romanowa Dolnego oraz warszawski system zarządzania kuchnią, który może stworzyć programy przyrządzania potraw to medaliści tegorocznej Polagry Tech. Wśród laureatów Polagry Food również nie zabrakło wielkopolskich przedsiębiorców: dostrzeżono Baton Bio firmy Frupp, Masło Extra z Koła oraz ze Śremu, twaróg solankowy ze Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Jana i jogurt grecki z wiśniami z Wolsztyna.
W gronie dwudziestu nagrodzonych w niedzielę w ramach Smaków Regionów Polagry firm wędliniarskich znalazła się RSP Kruszewnia. Złoty medal Polagry producent spod Swarzędza otrzymał za polędwicę szlachecką. - Już trzeci rok z rzędu kapituła nagrody doceniła nasze wyroby. Przy ocenie każdego produktu brane są pod uwagę wygląd, smak i receptura, służąca do jego powstania. Jesteśmy dumni z tego, że okazaliśmy się najlepsi w stawce 78 firm - tłumaczył prezes RSP Kruszewnia, Kazimierz Dworczak.
W uroczystości uczestniczył też Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi, który następnie odwiedził targowe stoiska.
Do konkursu Złote Medale MTP zgłaszane są produkty prezentowane podczas targów, które odznaczają się nowoczesnością, innowacyjnością. Pod uwagę brany jest też wpływ produktu na środowisko i jego funkcjonalność.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?