Spis treści
Piernik był wyrobem luksusowym
Piernik i pierniczki należą do symboli współczesnego Bożego Narodzenia w jego kulinarnej odsłonie. Robimy je lub kupujemy w większości polskich domów, jednak nie zawsze tak było.
Muzeum Narodowe we Wrocławiu wspomina, że piernik długo pozostawał dobrem luksusowym, a jego wysoką cenę dyktowały używane do wypieku składniki – głównie miód i korzenie.
W tym kontekście warto przywołać fakt, że to właśnie na terenie Dolnego Śląska w 1801 roku w Konarach koło Wołowa, w zakładzie Franza Karla Acharda, rozpoczęto po raz pierwszy na świecie fabryczną produkcję cukru z buraków cukrowych, co niewątpliwie zrewolucjonizowało także wytwórczość piernikarską.
Składniki do piernika staropolskiego
Przepis z zeszytu babci zmodyfikowałam o gotową przyprawę korzenną, której dziś nie trzeba przygotowywać samodzielnie, choć oczywiście można. Jak to zrobić? Proporcje znajdziesz na Stronie Kuchni. Tymczasem lista składników na piernik staropolski:
- 450 g miodu
- 3 duże jajka
- kostka masła 200g
- 2 szklanki cukru (poj. 250 ml)
- 0,7 kg mąki pszennej, 0,3 kg mąki żytniej
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników (lub 1, jeśli porcja na 1 kg mąki)
Piernik staropolski — przepis na dojrzewający wypiek
Zaczynamy od podgrzania na małym ogniu: miodu, masła i cukru do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Gdy zawartość garnka wrze, wyłączamy palnik i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie w małej ilości przegotowanego mleka rozpuszczamy sodę oraz przyprawę korzenną.
Gdy słodko-maślana masa jest już tylko letnia, możemy stopniowo dodawać mąkę, jajka i mieszankę przyprawy z sodą. Wyrabiamy ciasto na gładkie.
Następnie ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu. Tu często pojawia się pytanie - jak długo powinien dojrzewać piernik? Jedni zostawiają ciasto do wyrośnięcia na 3 tygodnie, inni na 4-6 tygodni, by ciasto na piernik staropolski odpowiednio dojrzało.
Po tym czasie dzielimy nasz wyrób na dwie lub trzy części. Rozwałkowujemy na kształt blaszki i po kolei pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu przekładamy części piernika powidłami i dociążamy np. deską do krojenia z ustawionym na wierzchu słoikiem. Tak powinien czekać kilka dni przed podaniem. Wierzch można przyozdobić według dowolnego pomysłu lub jedynie posypać cukrem pudrem.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?