Truskawki na Walentynki. Mężczyźni kupują ich więcej! Co jeszcze jemy poza sezonem?

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Truskawki na Walentynki? Mężczyźni dość chętnie kupują je tego dnia wybrankom serca.
Truskawki na Walentynki? Mężczyźni dość chętnie kupują je tego dnia wybrankom serca. Grzegorz Dembiński/Polska Press
Udostępnij:
Co czwarty Polak deklaruje konsumpcję truskawek poza sezonem – wynika z badań Kantar. Kobiety jedzą je częściej, ale w Walentynki to panowie królują pod względem zakupu owoców. Co jeszcze warto wybrać na Święto Zakochanych? Jakie gatunki można jeść przez cały rok?

Pod względem owoców jedzonych poza sezonem królują truskawki. Ich konsumpcję deklaruje 25 proc. Polaków. Z badań Kantar wynika, że w porównaniu do wyników sprzed 2 lat to wzrost o 2 punkty procentowe.

Co oprócz truskawek jedzą Polacy?

Wśród owoców jagodowych, Polacy chętnie wybierają też maliny i borówki. Z kolei borówki przez cały rok je co ósmy konsument.

- Polacy są coraz bardziej świadomi znaczenia konsumpcji owoców i warzyw w budowaniu odporności i regeneracji. Coraz powszechniejsza jest wiedza, że owoce, warzywa i ich przetwory są podstawą zdrowego odżywania, niezastąpionym źródłem antyoksydantów, witamin, związków, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, są nawet naturalnymi antybiotykami - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar.

20 proc. respondentów odpowiedziało, że nie je owoców i warzyw sezonowych poza właściwym dla nich okresem. Częściej stwierdzają to mężczyzni – 24 proc. oraz osoby z wykształceniem podstawowym – 31 procent.

To też może Cię zainteresować

Truskawki hitem na Walentynki

14 lutego to Święto Zakochanych, wiele par obdarowuje się wtedy drobiazgami. Jednym z elementów dekoracji czy wieczornej uczty są truskawki. Choć sieci oferują je przez cały rok, na Walentynki dostępne są w specjalnych opakowaniach.

Kilka słów o truskawkach

Sezon truskawkowy w Polsce zaczyna się w kwietniu, ale te najsmaczniejsze kojarzą nam się z czerwcem. W maju z kolei na rynku dominować będą te z upraw tunelowych. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem? Tajemnica kryje się w szypułce, musi być świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstawać od owocu.

Źródło: Kantar, INSPIRE smarter branding, KZGPOiW, Core Team

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie