Tych dzikich roślin nie zbieraj i nie jedz! Są toksyczne i lepiej omijaj je z daleka. Nie wszystko, co dała natura, jest dla nas dobre

Justyna Madan
Justyna Madan
To roślina dosyć rzadka, chociaż niekiedy uprawiana jako ozdobna. Dziko występuje w lasach i zrębach. Jest stosowany w medycynie, m.in. w papierosach przeciwastmatycznych czy jako składnik leków przeciwskurczowych. Jest to jednak roślina silnie trująca, nawet śmiertelnie.
To roślina dosyć rzadka, chociaż niekiedy uprawiana jako ozdobna. Dziko występuje w lasach i zrębach. Jest stosowany w medycynie, m.in. w papierosach przeciwastmatycznych czy jako składnik leków przeciwskurczowych. Jest to jednak roślina silnie trująca, nawet śmiertelnie. By Agnieszka Kwiecień, Nova - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63231820
Dużo mówi się w ostatnim czasie o jadalnych chwastach, spotkanych po drodze dzikich roślinach i kwiatach, które rosną w naszym ogrodzie. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko, co rośnie na łące, polu czy w okolicach chodnika, jest jadalne. Niektóre rośliny, chociaż wyglądają pięknie lub są podobne do tych, które możemy zjeść, są toksyczne i mogą nam poważnie zaszkodzić. Dlatego, zanim zaczniemy przygodę z dodawaniem dzikich roślin do naszej sałatki, warto nauczyć się je dobrze rozpoznawać.

Spis treści

– Powinniśmy pamiętać o tym, że chwasty żyjąc z nami tak blisko od setek lat, często były także błogosławieństwem. To właśnie chwasty były pierwszymi uprawami, pierwszymi lekarstwami, to z nich wreszcie przygotowywano wiele potraw – mówi prof. dr hab. Zuzanna Sawińska, Katedra Agronomii, Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Chwasty, które można zjeść ze smakiem

Wiele roślin ignorujemy i traktujemy jak coś uciążliwego, przeszkadzającego, a tak naprawdę są jadalne i zawierają wiele składników odżywczych. Wcale nie trzeba mieszkać na wsi, na łonie natury, najlepiej pośrodku niczego, żeby móc korzystać z bogactwa natury. Tak naprawdę wszędzie, gdzie się rozejrzymy, otacza nas bogactwo natury, która świetnie sprawdzi się jako główny składnik obiadu lub dodatek do sałatki.

Chwast kojarzy nam się z czymś negatywnym, z czymś z czym trzeba walczyć i eliminować, a tak naprawdę są to niezwykle wartościowe rośliny, które wykorzystujemy nie tylko w kuchni.

– Powszechna definicja chwastu mówi nam, że jest to każda roślina niepożądana w łanie roślin uprawnych. Różnica pomiędzy chwastami a tym, co można nazwać godnymi szacunku roślinami, ma nie tyle charakter botaniczny, co jest wynikiem ludzkich ocen ich wartości. Chwasty rosną tam, gdzie są niechciane i wypierają rośliny, które dla nas z różnych względów są cenne, takie jak rośliny uprawne, kwiaty. Richard Mabey nazywa chwasty „intruzami”, „partyzantami warzywnymi” i „wyjętymi spod prawa” – wymienia prof. Zuzanna Sawińska.

Wśród najbardziej popularnych dzikich roślin, które znajdziemy na łące i możemy z powodzeniem zjeść, znajdują się:

  • mniszek lekarski,
  • pokrzywa,
  • podagrycznik,
  • forsycja,
  • czarka,
  • dzika marchew,
  • babka szerokolistna.

Tych chwastów unikaj. Nie jedz, bo są toksyczne

Idąc za bardzo pożyteczną modą jedzenia kwiatów ogrodowych i dzikich roślin, możemy się zapędzić, uznając, że wszystko, co daje nam natura, możemy zjeść. O tym, że muchomor nie jest jadalny, chociaż stosowany w farmaceutyce, wiedzą wszyscy już będąc dziećmi. Ten czerwony z białymi kropkami wygląda bajkowo, często zresztą w książkach dla dzieci się pojawia, ze względu na swoją urodę. Nie pomylimy go z niczym innym. A co z innymi roślinami?

Pozostając przy muchomorach, sromotnikowy może być pomylony z jadalną czubajką kanią, dlatego przed grzybobraniem warto wiedzieć, czym te dwa grzyby się od siebie różnią.

Zaczynając od kapelusza – ten u kani jest pokryty łatkami i ma na środku charakterystyczny garb. Ten u muchomora niekoniecznie ma łatki (może mieć, ale nie musi), a u góry jest płaski lub wypukły. Pierścień u kani można przesuwać, a u muchomora jest przyrośnięty do trzonu. W przeciwieństwie do muchomora, trzon kani jest pusty w środku.

Dotkliwie parzący barszcz Sosnowskiego bywa czasami mylony z koprem lub arcydzięglem. Zobacz galerię zdjęć, aby upewnić się, które rośliny są toksyczne i nie można ich jeść.

Wiedza o roślinach toksycznych jest istotna dla rolnictwa (żywienie zwierząt paszami z łąk i pastwisk), osób zbierających dzikie rośliny jadalne np. uprawiających hobby w rodzaju surwiwal oraz dla toksykologów i osób, które uległy przypadkowemu zatruciu po zjedzeniu trujących roślin – podaje Atlas Roślin.

Źródło: Atlas Roślin

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro