Tych dzikich roślin nie zbieraj i nie jedz! Są toksyczne i lepiej omijaj je z daleka. Nie wszystko, co dała natura, jest dla nas dobre

Justyna Madan
Justyna Madan
To roślina dosyć rzadka, chociaż niekiedy uprawiana jako ozdobna. Dziko występuje w lasach i zrębach. Jest stosowany w medycynie, m.in. w papierosach przeciwastmatycznych czy jako składnik leków przeciwskurczowych. Jest to jednak roślina silnie trująca, nawet śmiertelnie.
To roślina dosyć rzadka, chociaż niekiedy uprawiana jako ozdobna. Dziko występuje w lasach i zrębach. Jest stosowany w medycynie, m.in. w papierosach przeciwastmatycznych czy jako składnik leków przeciwskurczowych. Jest to jednak roślina silnie trująca, nawet śmiertelnie. By Agnieszka Kwiecień, Nova - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63231820
Dużo mówi się w ostatnim czasie o jadalnych chwastach, spotkanych po drodze dzikich roślinach i kwiatach, które rosną w naszym ogrodzie. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko, co rośnie na łące, polu czy w okolicach chodnika, jest jadalne. Niektóre rośliny, chociaż wyglądają pięknie lub są podobne do tych, które możemy zjeść, są toksyczne i mogą nam poważnie zaszkodzić. Dlatego, zanim zaczniemy przygodę z dodawaniem dzikich roślin do naszej sałatki, warto nauczyć się je dobrze rozpoznawać.

Spis treści

– Powinniśmy pamiętać o tym, że chwasty żyjąc z nami tak blisko od setek lat, często były także błogosławieństwem. To właśnie chwasty były pierwszymi uprawami, pierwszymi lekarstwami, to z nich wreszcie przygotowywano wiele potraw – mówi prof. dr hab. Zuzanna Sawińska, Katedra Agronomii, Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Bioinżynierii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Chwasty, które można zjeść ze smakiem

Wiele roślin ignorujemy i traktujemy jak coś uciążliwego, przeszkadzającego, a tak naprawdę są jadalne i zawierają wiele składników odżywczych. Wcale nie trzeba mieszkać na wsi, na łonie natury, najlepiej pośrodku niczego, żeby móc korzystać z bogactwa natury. Tak naprawdę wszędzie, gdzie się rozejrzymy, otacza nas bogactwo natury, która świetnie sprawdzi się jako główny składnik obiadu lub dodatek do sałatki.

Chwast kojarzy nam się z czymś negatywnym, z czymś z czym trzeba walczyć i eliminować, a tak naprawdę są to niezwykle wartościowe rośliny, które wykorzystujemy nie tylko w kuchni.

– Powszechna definicja chwastu mówi nam, że jest to każda roślina niepożądana w łanie roślin uprawnych. Różnica pomiędzy chwastami a tym, co można nazwać godnymi szacunku roślinami, ma nie tyle charakter botaniczny, co jest wynikiem ludzkich ocen ich wartości. Chwasty rosną tam, gdzie są niechciane i wypierają rośliny, które dla nas z różnych względów są cenne, takie jak rośliny uprawne, kwiaty. Richard Mabey nazywa chwasty „intruzami”, „partyzantami warzywnymi” i „wyjętymi spod prawa” – wymienia prof. Zuzanna Sawińska.

Wśród najbardziej popularnych dzikich roślin, które znajdziemy na łące i możemy z powodzeniem zjeść, znajdują się:

  • mniszek lekarski,
  • pokrzywa,
  • podagrycznik,
  • forsycja,
  • czarka,
  • dzika marchew,
  • babka szerokolistna.

Tych chwastów unikaj. Nie jedz, bo są toksyczne

Idąc za bardzo pożyteczną modą jedzenia kwiatów ogrodowych i dzikich roślin, możemy się zapędzić, uznając, że wszystko, co daje nam natura, możemy zjeść. O tym, że muchomor nie jest jadalny, chociaż stosowany w farmaceutyce, wiedzą wszyscy już będąc dziećmi. Ten czerwony z białymi kropkami wygląda bajkowo, często zresztą w książkach dla dzieci się pojawia, ze względu na swoją urodę. Nie pomylimy go z niczym innym. A co z innymi roślinami?

Pozostając przy muchomorach, sromotnikowy może być pomylony z jadalną czubajką kanią, dlatego przed grzybobraniem warto wiedzieć, czym te dwa grzyby się od siebie różnią.

Zaczynając od kapelusza – ten u kani jest pokryty łatkami i ma na środku charakterystyczny garb. Ten u muchomora niekoniecznie ma łatki (może mieć, ale nie musi), a u góry jest płaski lub wypukły. Pierścień u kani można przesuwać, a u muchomora jest przyrośnięty do trzonu. W przeciwieństwie do muchomora, trzon kani jest pusty w środku.

Dotkliwie parzący barszcz Sosnowskiego bywa czasami mylony z koprem lub arcydzięglem. Zobacz galerię zdjęć, aby upewnić się, które rośliny są toksyczne i nie można ich jeść.

Wiedza o roślinach toksycznych jest istotna dla rolnictwa (żywienie zwierząt paszami z łąk i pastwisk), osób zbierających dzikie rośliny jadalne np. uprawiających hobby w rodzaju surwiwal oraz dla toksykologów i osób, które uległy przypadkowemu zatruciu po zjedzeniu trujących roślin – podaje Atlas Roślin.

Źródło: Atlas Roślin

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera