Uruchomienie zakupów mięsa wieprzowego na rezerwy strategiczne. Co na to resort rolnictwa?

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na wniosek ministra Kowalczyka w zeszłym roku Prezes Rady Ministrów wydał decyzję ws. utworzenia rezerw strategicznych produktów rolno-spożywczych. Jak ustosunkowała się do tego Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych?
Na wniosek ministra Kowalczyka w zeszłym roku Prezes Rady Ministrów wydał decyzję ws. utworzenia rezerw strategicznych produktów rolno-spożywczych. Jak ustosunkowała się do tego Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych? Anna Arent/Dziennik Bałtycki/zdjęcie ilustracyjne
W połowie lutego Krajowa Rada Izb Rolniczych wystosowała pismo do ministra Henryka Kowalczyka w sprawie uruchomienia zakupów mięsa wieprzowego lub wybranych wyrobów wieprzowych na rezerwy strategiczne przez Agencję Rezerw Strategicznych. Jak do sprawy odniósł się w odpowiedzi resort rolnictwa?

Czym jest skup interwencyjny?

O definicji skupu interwencyjnego mówi rozporządzenie Parlamentu Europejskiego. Określa się go jako mechanizm publicznej interwencji rynkowej, stosowany we wszystkich państwach członkowskich, ale nie przewidziany na rynku wieprzowiny.

Interwencja publiczna, w przypadku skupu i przechowania produktów do momentu ich zbycia, jest dostępna wyłącznie dla produktów kwalifikujących się do warunków określonych we wspomnianym rozporządzeniu.

- Lista produktów kwalifikujących się do interwencji publicznej obejmuje pszenicę zwyczajną, pszenicę durum, jęczmień, kukurydzę, ryż niełuskany, świeżą lub schłodzoną wołowinę i cielęcinę, masło, oraz odtłuszczone mleko w proszku – informuje w odpowiedzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Co z rynkiem wieprzowiny?

Przepisy znajdujące się w rozporządzeniu przewidują tylko możliwość uruchomienia dopłat z KE do prywatnego przechowywania wieprzowiny, kwestia interwencji publicznej w tym zakresie nie jest wspomniana.

Jak informuje resort, uruchomienie tego mechanizmu wymaga przedłożenia przez Komisję Europejską stosownego projektu rozporządzenia wykonawczego, podlegającego procedurze głosowania przedstawicieli państw członkowskich UE. Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mógł się sprawdzać w przeszłości, ale obecnie przy ograniczeniach eksportu wieprzowiny z UE do Chin sama branża nie jest do niego przekonana.

Resort podjął próbę utworzenia rezerw strategicznych wieprzowiny

Na wniosek ministra Kowalczyka w zeszłym roku Prezes Rady Ministrów wydał decyzję ws. utworzenia rezerw strategicznych produktów rolno-spożywczych. W jej myśl zasoby miały pochodzić ze świń utrzymywanych w gospodarstwach rolnych położonych na obszarze kraju z ograniczeniami III stopnia ASF.

To też może Cię zainteresować

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych w styczniu 2022 roku poinformowała MRiRW o przeprowadzeniu postępowania przetargowego na wybór przedsiębiorców, którzy zajmą się sprzedażą wieprzowiny w elementach wyprodukowanych ze świń z gospodarstw z ograniczeniami III strefy.

- W wyniku przeprowadzonego postępowania pozyskano oferty od pięciu przedsiębiorców. Ich zainteresowanie przedmiotem postępowania było relatywnie małe. Zaproponowane ceny sprzedaży mięsa w elementach w złożonych ofertach i po przeprowadzonych dwukrotnie negocjacjach były rażąco wysokie, jak również uzyskane stawki za usługę przechowywania w przedmiocie postępowania nie odzwierciedlały stawek rynkowych – przekazało MRiRW.

Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych unieważniła przetarg mając na uwadze, że także wartość projektu przekroczyłaby wyłożone na ten cel finanse.

Znajdź dla siebie odpowiednie narzędzie do pracy!

Materiały promocyjne partnera

Źródło: KRiR, MRiRW

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!