WARZYWA
Zbiory warzyw gruntowych na Podkarpaciu wyniosły ogółem 93,4 tys. ton (10. miejsce wśród województw) i były o 5,3 proc. wyższe niż rok wcześniej.
ŹRÓDŁO: Urząd Statystyczny w Rzeszowie. DANE: za rok 2019.
MARCHEW, KAPUSTA, CEBULA
Zebrano m.in. 19,8 tys. ton marchwi jadalnej (o 4,4 proc. wiecej niż rok wcześniej), 23,3 tys. ton kapusty (o 9,4 proc. więcej) oraz 10,1 tys. ton cebuli (o 8,2 proc. więcej).
ŹRÓDŁO: Urząd Statystyczny w Rzeszowie. DANE: za rok 2019.
OWOCE
Zbiory owoców z drzew w sadach w 2019 r. wyniosły ogółem 24,2 tys. ton (10. miejsce wśród województw) i były aż o 63,7 proc. mniejsze w porównaniu z 2018 r.
ŹRÓDŁO: Urząd Statystyczny w Rzeszowie. DANE: za rok 2019.
OWOCE Z KRZEWÓW
Zebrano ponadto 16,4 tys. ton owoców z krzewów i plantacji jagodowych (6. miejsce wśród województw). Było to o 21,9 proc. mniej niż w 2018 r.
ŹRÓDŁO: Urząd Statystyczny w Rzeszowie. DANE: za rok 2019.