8. MAKARON
Zamrażanie makaronu, ryżu i ziemniaków, które zostały wcześniej ugotowane, to nie jest dobry pomysł. Po rozmrożeniu będziecie mogli je już tylko wyrzucić do kosza. Staną się miękkie, rozwalające się. Tak dzieje się z zamrożonymi produktami, które zawierają skrobię.
9. OGÓRKI
Ogórki, podobnie jak pomidory mają za dużo wody i nie nadają się do mrożenia. Przez taki zabieg stracą wszystko, co wartościowe. Zmieni się również ich konsystencja.
10. FARSZ DO PIEROGÓW
Farsz do pierogów raczej nie nadaje się do mrożenia. Zdania oczywiście są podzielone. Jednym farsz taki smakuje, inni uważają, że nie różni się w smaku, a dla niektórych jest po rozmrożeniu gorzki i lepki.
11. CYTRUSY
Nie mrozimy owoców, które zawierają dużo wody. Do tej grupy należą właśnie cytrusy. Po zamrożeniu stracą one smak i swoją konsystencję.