Dynia w zalewie, ćwikła, śliwki w occie, dżem malinowy - przepisy na tradycyjne przetwory

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 12 lipca 2019 roku  w kategorii Produkty Warzywa i owoce w województwie łódzkim.Autorzy zgłoszenia zaznaczają, że przeznaczone do produkcji przetworów maliny, powinny być odpowiednio dojrzałe, dorodne, aromatyczne i soczyste. Owoce zbierane są ręcznie, w suche, słoneczne dni, nigdy deszczowe.Maliny oczyszczamy z liści, jeśli pojawiły się między owocami. Następnie należy starannie przebrane maliny układać jedna obok drugiej na talerzach, przesypać cukrem i odstawić na noc. Kolejnego dnia gotujemy maliny w przygotowywanym wcześniej syropie z wody i cukru. Maliny smażymy na wolnym ogniu, aż do uzyskania właściwej konsystencji, często mieszamy, aby dżem się nie przypalił. "W celu przedłużenia trwałości dżemu, maliny z cukrem smaży się po kilka minut, po czym odstawia na około 10 minut i dosmaża jeszcze kilkukrotnie. Następnie maliny przelewa się do salaterki i na drugi dzień powtarza się czynność smażenia. Tak powstały dżem, nakładany jest do szczelnie zakręcanych, wyparzonych wcześniej słoików, które odwracane są do góry dnem", instruują autorzy przepisy na dżem z malin wpisany na LPT w województwie łódzkim.
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 12 lipca 2019 roku w kategorii Produkty Warzywa i owoce w województwie łódzkim.Autorzy zgłoszenia zaznaczają, że przeznaczone do produkcji przetworów maliny, powinny być odpowiednio dojrzałe, dorodne, aromatyczne i soczyste. Owoce zbierane są ręcznie, w suche, słoneczne dni, nigdy deszczowe.Maliny oczyszczamy z liści, jeśli pojawiły się między owocami. Następnie należy starannie przebrane maliny układać jedna obok drugiej na talerzach, przesypać cukrem i odstawić na noc. Kolejnego dnia gotujemy maliny w przygotowywanym wcześniej syropie z wody i cukru. Maliny smażymy na wolnym ogniu, aż do uzyskania właściwej konsystencji, często mieszamy, aby dżem się nie przypalił. "W celu przedłużenia trwałości dżemu, maliny z cukrem smaży się po kilka minut, po czym odstawia na około 10 minut i dosmaża jeszcze kilkukrotnie. Następnie maliny przelewa się do salaterki i na drugi dzień powtarza się czynność smażenia. Tak powstały dżem, nakładany jest do szczelnie zakręcanych, wyparzonych wcześniej słoików, które odwracane są do góry dnem", instruują autorzy przepisy na dżem z malin wpisany na LPT w województwie łódzkim.
Udostępnij:
Lato i wczesna jesień to okres, w którym mamy największy dostęp do świeżych lokalnych owoców i warzyw. Robienie własnych przetworów znów jest modne i chętnie sięgamy po przepisy naszych mam i babć. Tradycyjne receptury na warzywne i owocowe zaprawy znajdują się np. na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych. Wypróbuj sprawdzone przepisy na przetwory.

Zobacz wideo: Polska europejskim liderem w produkcji malin

Okazałe buraczki, dojrzewające dynie, wyrośnięte ogórki i szereg wciąż owocujących drzew i krzewów owocowych kuszą, by ich smak zachować na jesienne i zimowe miesiące. Zastanawiasz się, jakie przetwory przygotować w tym sezonie?

Sięgamy po garść podpowiedzi w postaci przepisów z Listy Produktów Tradycyjnych. Są tu zaprawy z owoców i warzyw z różnych stron Polski. Sięgamy po przykłady z Kujawsko-Pomorskiego, Łódzkiego, Wielkopolskiego, Pomorskiego czy Lubelskiego.

Tradycyjne przepisy na przetwory z warzyw i owoców

W galerii znajdziesz przepisy na takie przetwory, jak:

  • Bania, czyli dynia w zalewie
  • Susz owocowy – dawniej „brzad”
  • Fjut/cyrop z buraków
  • Gruszki szaruszki w syropie
  • Śliwka w occie
  • Ogórek kiszony „osiecki”
  • Dmosiński dżem z malin
  • Konfitura agrestowa z Osse
  • Żurawina z Kaszub ucierana na surowo
  • Konfitura z owoców róży
  • Ćwikła z Werbkowic

Przepisy są orientacyjne, nie ma tu precyzyjnych wskazań dotyczących ilości składników.

Źródło przepisów: www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych

To też może Cię zainteresować

Okazje

Wybierz rower idealny na przejażdżki

miejsce #1

Kross

Kross Trans 3.0 28 Biały Szary Połysk 2021

2 299,00 zł1 839,00 zł-20%
miejsce #2

Kross

Kross Trans 1.0 Sr 28 Czarny Szary Połysk 2021

1 599,00 zł1 299,00 zł-19%
miejsce #3

Kross

Kross Trans 2.0 Sr 28 Khaki Czarny Mat 2021

1 899,00 zł1 595,00 zł-16%
miejsce #5

Kross

Kross Trans 1.0 M Sr 28 Czarny Szary Połysk 2021

1 499,00 zł1 349,00 zł-10%
miejsce #8

Kross

Kross Hexagon 5.0 29 Grafitowy Srebrny Niebieski Mat 2021

2 124,15 zł2 099,00 zł
miejsce #13

Indiana

Indiana Moena S1B Damski Czarny 28 2022

699,99 zł
miejsce #18

Goetze

Goetze Eco 28 krem 2018

649,00 zł
miejsce #19

Goetze

Goetze Blueberry 28 niebieski 2018

749,00 zł
miejsce #20

Goetze

Goetze Eco 28 biały 2018

619,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Sport to zdrowie!

miejsce #1

Klasyczne jachty żaglowe

46,99 zł13,47 zł-71%
miejsce #2

TAK! Poznaję swoje Emocje.

25,00 zł13,24 zł-47%
miejsce #3

POLECAMY

GETRY KOMPRESYJNE MĘSKIE 4FPRO SPMF402 - CZARNY

199,99 zł129,99 zł-35%
miejsce #4

Węzły i sploty (wyd. 7/2020)

17,11 zł11,48 zł-33%
miejsce #6

Skazany na trening

22,95 zł
miejsce #9

POLECAMY

SPODNIE NARCIARSKIE MĘSKIE

od 99,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Dynia w zalewie, ćwikła, śliwki w occie, dżem malinowy - przepisy na tradycyjne przetwory - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie