Hodowla indyków ma problemy. Podczas Święta Dziękczynienia w USA są tradycją, Amerykanie zjedzą nawet 46 mln sztuk jednego dnia

Agata Wodzień-Nowak
Już wcześniejsze fale wirusa dotkliwie odbiły się na sytuacji drobiarzy. KIPDIP wskazuje, że podczas ostatniej epizoocji grypy ptaków w USA najbardziej poszkodowani zostali producenci jaj i indyków w stanie Iowa, w którym zutylizowano prawie 16 milionów sztuk drobiu.
Już wcześniejsze fale wirusa dotkliwie odbiły się na sytuacji drobiarzy. KIPDIP wskazuje, że podczas ostatniej epizoocji grypy ptaków w USA najbardziej poszkodowani zostali producenci jaj i indyków w stanie Iowa, w którym zutylizowano prawie 16 milionów sztuk drobiu. pixabay.com/12019
W Ameryce ten rodzinny posiłek jest jak wigilijna kolacja w Polsce. Z rozmachem, z bliskimi, ale menu inne. W USA Święto Dziękczynienia oznacza, że na stole pojawi się indyk. To obowiązkowe danie w zdecydowanej większości amerykańskich domów. Z indykiem jest pewien problem, ponieważ milionowe straty w hodowli przynosi grypa ptaków, która wkrótce może przełożyć się na kolejne podwyżki cen. Chów wymaga uważności. Ile indyków hoduje się w Polsce?

Spis treści

W czwartek 23 listopada 2023 r. w Stanach Zjednoczonych przypada Święto Dziękczynienia. Amerykańskie Thanksgiving obchodzi się w czwarty czwartek listopada. Na stołach tego dnia króluje indyk. Z powodu grypy ptaków jest go mniej i kosztuje coraz więcej.

W Ameryce indyk na Święto Dziękczynienia jak karp u nas na Wigilię

Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych dziękują za ostatni rok, plony zebrane jesienią i inne dobre rzeczy, które ich spotkały. Dzień Dziękczynienia został świętem narodowym w 1867 roku (ustanowił go Abraham Lincoln), wcześniej jednak zwyczaj mieli zapoczątkować angielscy koloniści z plemieniem w Massachusetts w 1621 r.

Uroczyste rodzinne spotkania, niczym Wigilia Bożego Narodzenia w Polsce, ma swoje kulinarne tradycje. Amerykanie sięgają tego dnia po pieczonego indyka, żurawinę, słodkie ziemniaki czy ciasto dyniowe. Jak podaje serwis campamerica.pl, Amerykanie zjadają podczas Święta Dziękczynienia około 46 milionów indyków, a serwować go w swoich domach ma nawet 88 proc. Amerykanów.

Pieczony indyk jest symbolem świętowania Dnia Dziękczynienia w USA
Pieczony indyk jest symbolem świętowania Dnia Dziękczynienia w USA unsplash.com/Claudio Schwarz

Hodowla indyka w Polsce. Wymaga zaangażowania i dobrej jakości pasz

W Polsce mamy obecnie 15,7 mln sztuk indyków (dane z końca października 2023) zgłoszonych do Systemu Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt ARiMR. Liczba indyków trzykrotnie przewyższa zgłoszone kaczki i po kurach (287,3 mln sztuk) jest drugą produkcją drobiu w Polsce.

Polska jest drobiarską potęgą w Unii Europejskiej i to tam, głównie do Niemiec trafia nasz eksport. Krajowa produkcja indyków (według dany GUS 2022) koncentruje się u nas głównie w województwach:

  • warmińsko-mazurskim 4 514 153
  • Wielkopolskim 3 811 343
  • lubuskim 2 546 336
  • mazowieckim 1 797 873

Wyprodukowanie zdrowego indyka wymaga wieloletniej praktyki i pełnego zaangażowania, przekonuje w jednym ze swoich artykułów Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Przepisem na sukces ma być wybór najlepszej jakości piskląt, profilaktyka, zdrowe żywienie i dbałość o dobrostan zwierząt. Dziś ta dbałość to również bioasekuracja, ponieważ grypa ptaków nadal pozostaje zagrożeniem dla hodowli drobiu na całym świecie. Więcej na ten temat na przykładzie USA w dalszej części artykułu.

Hodowcy starają się stosować probiotyk, niezbędne witaminy i minerały oraz szczepienia. Szczepionki, dzięki którym ptaki zyskują odporność, a tym samym nie potrzebują ingerencji antybiotyków, podawane są w formie aerozolu, preparatu do picia, a nawet iniekcyjnie, wymienia W-MODR.

Zdrowe i zbilansowane żywienie to jeden z najważniejszych elementów zdrowego chowu indyków. Dlatego surowce i komponenty powinny być najlepszej jakości. Niekiedy, aby wzmocnić odporność i kondycję zwierząt, do pasz dodaje się preparaty ziołowe, takie jak czosnek, oregano, mięta oraz imbir.

Na liście kosztów tuczu indyków rzeźnych Warmińsko-Mazurski ODR w jednej z kalkulacji wymienia:

  • pasze,
  • zakup piskląt,
  • ubezpieczenie zwierząt,
  • lekarstwa i środki weterynaryjne,
  • usługi weterynaryjne,
  • ściółki,
  • środki dezynfekcyjne,
  • pracownicy,
  • ogrzewanie,
  • energia elektryczna,
  • amortyzacja budynków.

Grypa ptaków uderza w producentów indyków w USA i innych rejonach świata

Tym, co martwi nie tylko producentów, jest grypa ptaków HPAI. Ta śmiertelna dla ptactwa choroba dotyka produkcje zarówno w Polsce, jak i w Stanach Zjednoczonych czy Brazylii.

Wzrasta liczba zakażeń drobiu wirusem grypy ptaków w Stanach Zjednoczonych, raportowała w pierwszych dniach listopada Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Po pierwszych ogniskach potwierdzonych na początku października, nowe przypadki HPAI zgłaszane są przez władze kolejnych amerykańskich stanów, w których przemysł drobiarski charakteryzuje się wysokim stopniem koncentracji produkcji mięsa i jaj.

KIPDIP przywołuje dane Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), który podał, że w październiku grypa ptaków pojawiła się po raz pierwszy od kwietnia w Dakocie Południowej. Minnesota, największy producent indyków w USA, oraz stan Iowa – największy producent jaj, również zgłosiły nowe ogniska choroby.

Kilka dni później KIPDIP informowała o rosnących stratach w stanie Iowa.

Dotarcie HPAI do gospodarstw w stanie Iowa jest szczególnie niepokojące dla Amerykanów, ponieważ przemysł drobiarski w tym regionie odpowiada za najwyższą produkcję jaj konsumpcyjnych w kraju i jest jednym z najważniejszych producentów indyków.

W 2021 roku w stanie Iowa wyprodukowano prawie 15 miliardów jaj (pogłowie kur niosek wynosiło 58 milionów kur), a na fermach indyczych rocznie utrzymywano około 12 milionów ptaków. Amerykanie obawiają się, że jeśli dojdzie do niekontrolowanego rozprzestrzeniania wirusa w ważnych obszarach produkcyjnych drobiu, ceny jaj konsumpcyjnych i mięsa drobiowego w Stanach Zjednoczonych mogą zareagować gwałtownymi wzrostami – wynika z monitoringu prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.

Od roku 2022 do kwietnia roku 2023 całkowite straty w pogłowiu drobiu w Stanach Zjednoczonych z powodu HPAI oszacowano na 58,8 mln sztuk drobiu, w 47 stanach. Z powodu poniesionych strat w pogłowiu drobiu ceny mięsa indyczego i jaj osiągnęły w ubiegłym roku rekordowy poziom.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro