Ile kosztują sernik, makowiec i piernik na święta? Można zamówić, oto ceny. Zobacz, czy opłaca się kupować, czy lepiej piec samemu

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Makowiec, piernik i sernik to najpopularniejsze ciasta na świątecznym stole.
Makowiec, piernik i sernik to najpopularniejsze ciasta na świątecznym stole. 123rf/teresaterra
Święta tuż, tuż, a przedświąteczny tydzień to dla wielu Polaków czas przygotowań. Wielkie sprzątanie, zakupy i gotowanie – każdego dnia jest co robić. Nie każdy ma jednak smykałkę do lepienia pierogów lub pieczenia ciast. Czasem zrobienie makowca czy sernika dla części jest czarną magią. Czy opłaca się kupować lub zamawiać słodkości, czy lepiej poświęcić cenny czas i samemu zmierzyć się z wybranym przepisem?

Spis treści

Ciasta na zamówienie. Ile za blachę popularnego sernika?

Domowe smakuje najlepiej. Dziś jednak także domowe potrawy można zamówić. W sklepach i na targowiskach nie brakuje wypieków, można też udać się do pobliskiej cukierni. Niektórzy korzystają z zamówienia konkretnych ciast od prywatnych osób.

O ile każda z opcji jest wygodna, o tyle czasem przerażać może cena i brak gwarancji, że finalny efekt przypadnie do gustu. To, ile zapłacimy za blachę lub kawałek ciasta, zależy od miejsca. W dobrej cukierni trzeba będzie nieco wyłożyć z portfela, podobnie zamówienie z wyprzedzeniem bogatego w składniki produktu nie będzie tanie.

W jednej ze znanych sieci cukierni, 400 g sernika to koszt 59,90 zł, piernik z pomarańczą o wadze 550 g wyniesie nas niecałe 80 zł. Na Podlasiu za sernik z lokalnej piekarni trzeba zapłacić 49 zł za 1 kg, koszt całej blachy to 149 zł. Makowce o wadze 500-700 g znajdziemy w cenach od 40 do nawet 70 zł. Lukrowane pierniczki na wagę w markecie będą tanie, ale w cukierni czy na zamówienie wyniosą już kilkadziesiąt złotych za kilogram.

Ciasta od gospodyń. Taniej niż w cukierni?

Nie tylko cukiernie i restauracje są gotowe realizować zamówienia na świąteczne potrawy i wypieki. Miłośniczki gotowania, małe firmy cateringowe i gospodynie z kół gospodyń wiejskich również chętnie przygotują dla nas świąteczne dania, przekonuje Agata Wodzień-Nowak, strefabiznesu.pl.

Jedną z opcji jest kupno ciast od prywatnych osób, najczęściej gospodyń, które bazują na tradycyjnych przepisach przekazywanych od pokoleń. W sieci można znaleźć wiele ofert, oto kilka z nich:

  • Wielkopolskie. Upiekę każdą ilość pierniczków. Są pyszne i pachnące, używam tylko domowych składników, miód, mąka, masło, przyprawa korzenna. Słoik ma około 80 do 120 pierniczków koszt 125 zł, te mniejsze słoiczki mieszczą około 40 do 50 pierników koszt 65 zł. Możliwość zakupu też bez słoika wtedy 100 szt. 80 zł.
  • Podkarpackie. Pierniki choinki, gwiazdki i serduszka 30 sztuk – 51 zł.
  • Zachodniopomorskie. Ciasta na święta – babka 50 zł, sernik 120 zł.
  • Dolnośląskie. Ciasta na zamówienie, możliwość zamówienia ¼ blachy (300-500 g), sernik z rosą 25 zł, makowiec japoński 25 zł, piernik z powidłami 15 zł.
  • Śląskie. Domek z piernika, rękodzieło. Z naturalnych składników, zdobione lukrem królewskim i innymi smakołykami, cała jadalna. 100 zł.
  • Śląskie. Sernik tradycyjny 100 zł, makowiec na kruchym cieście 60 zł, torcik korzenny 90 zł.
  • Pomorskie. Ciasta mała/duża blacha. Sernik z rodzynkami 50/100 zł, pleśniak 50/100 zł, beza Pavlova 50/120 zł.
  • Pomorskie. Oferta świąteczna. Sernik waniliowy w czekoladzie 24 cm – 100 zł, seromakowiec z białym makiem 24 cm – 120 zł, piernik z powidłami śliwkowymi w czekoladzie 30x10 cm – 70 zł, makowiec japoński 24 cm – 100 zł.
  • Podlaskie. Kruche ciasteczka 8 zł/100 g, rolada makowa 30 zł, serniczek z cynamonem 100 zł, Raffaello – 100 zł, brownie z piernikiem 120 zł.

Ofertę na ciasta mają też markety. W jednym z dyskontów makowiec o wadze 500 g wyniesie nas 9,99 zł, a sernik z cukrem pudrem lub karmelem (600 g) – 17,99 zł. W innej sieci za makowiec z bakaliami (600 g) zapłacimy 15,99 zł, z kolei za piernik z powidłami (400 g) – 17,99 zł.

Miłośnicy pieczenia mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie słodkości dla rodziny. Najtaniej wyjdą pierniki, nieco więcej makowiec. Czasochłonne będą serniki, torty czy ciasta z kremami, jednak dalej cena będzie znacznie niższa niż przy zamówieniu. W niektórych przypadkach można zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt złotych na blaszce.

Zobacz przepis na klasyczny makowiec: Przepis na doskonałe ciasto drożdżowe z masą makową. Obowiązkowy wypiek na świątecznym stole

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera