- NIK przy współudziale pracowników naukowych uniwersytetów rolniczych przeanalizowała 9 swoich kontroli przeprowadzonych w ciągu ostatnich 6 lat oraz wyniki 5 audytów Komisji Europejskiej dotyczących bezpieczeństwa żywności w Polsce. W efekcie powstały rekomendacje, które mają usprawnić system kontroli i wpłynąć na ogólny poziom stanu zdrowia społeczeństwa – informuje Najwyższa Izba Kontroli.
Organy nie współpracują ze sobą, brakuje też nadzoru nad ubojem
Niejasny podział kompetencji to problem wielu polskich jednostek. Jak ustaliła Najwyższa Izba Kontroli, instytuty weterynarii i jednostki sanitarne nie przekazują sobie informacji odnośnie nadzoru nad produktami. Audyt przeprowadzony przez UE w 2019 roku wskazał, że organy Inspekcji Sanitarnej nie znały liczby niezarejestrowanych podmiotów, które prowadziły produkcję podstawową.
To też może Cię zainteresować
Kontrole wskazały także, że z braku kadry zatrudniano osoby z wykształceniem pokrewnym lub odmiennym. Ci, którzy pełnili wyższe stanowiska, np. inspektora weterynaryjnego mieli do nadzoru większe ilości podmiotów.
- Przykładem może być kontrola przeprowadzona przez NIK w 2017 r. w województwie lubuskim, która wykazała, że w latach 2015-2016 na jednego inspektora weterynaryjnego przypadało od 142 do 312 podmiotów, które miał nadzorować – dowiadujemy się z raportu.
W latach 2014-2016 Inspekcja Weterynaryjna nie pełniła nadzoru nad ubojem zwierząt gospodarskich, a nadzór nad transportem sprawowała nieregularnie.
- Powiatowi lekarze weterynarii praktycznie nie kontrolowali zgłoszonych ubojów gospodarczych (z 17 skontrolowanych jedynie dwóch przeprowadzało pojedyncze kontrole), nie znali zakresu stosowania przepisów o ochronie zwierząt, zakresu rejestracji ubojów ani kwalifikacji osób przeprowadzających ubój. NIK ustaliła, że pomimo obowiązku, hodowcy informowali powiatowych lekarzy weterynarii tylko o niektórych planowanych ubojach gospodarskich – czytamy w komunikacie.
W tym samym zakresie braki ujawniła Unia Europejska w 2019 roku. Stwierdzono nieefektywny system działań i poprawki w zakresie transportu rannych zwierząt.
Brak odpowiedniego sprzętu
Dane Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w 2015 roku wskazują, że polskie stacje sanitarno-epidemiologiczne nie posiadają odpowiedniego sprzętu do kontroli np. pozostałości środków ochrony roślin w produktach. Z powodu finansowych ograniczeń także w 2019 badania nie były dostateczne – nie wykonano 47 z 50 zaplanowanych w kierunku migracji substancji z opakowań sztucznych do żywności.
To też może Cię zainteresować
Polska produkuje najniebezpieczniejszą żywność w UE?
O zagrożeniu związanym z żywnością informuje system RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności). Najczęściej chodzi o obecność bakterii niebezpiecznych dla zdrowia. Do 30 września 2020 roku wysłano 273 komunikaty dotyczące polskiej żywności. To najwyższy wynik w całej Unii Europejskiej.
Jak poprawić bezpieczeństwo żywności w Polsce?
Rażące błędy wskazują, że polscy producenci oraz polskie organy kontroli mają przed sobą wiele pracy. Według NIK sposobem na poprawę jakości bezpieczeństwa żywności są m.in.
- ujednolicenie struktur urzędowej kontroli żywności,
- edukacja społeczeństwa odnośnie zdrowego odżywiania,
- zwiększenie skuteczności działań kontrolnych
- oraz podejmowanie działań mających na celu wpływ na rozwiązania unijne.
Źródło: NIK
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót