Spis treści
Kwiecień jest znakomitym momentem na wysiewanie marchwi. Omawialiśmy już optymalne terminy i dobre sąsiedztwo dla marchewki. Pora zwrócić uwagę na przedplon – jakich roślin unikać, które będą wskazane?
Po czym siać marchew, a co jest złym przedplonem?
Płodozmian, czyli występowanie roślin po sobie musi uwzględniać pokrewieństwo roślin. Kluczowe jest to, żeby nie występowały po sobie gatunki z tej samej rodziny. Zmianowanie powinno wynosić co najmniej 4 lata. Dlaczego to tak ważne, żeby np. marchewka nie rosła po marchewce? Instytut Ogrodnictwa wyjaśnia, że rośliny z jednej rodziny botanicznej mogą być atakowane przez te same choroby i szkodniki.
Dobry przedplon dla marchwi:
- kukurydza,
- cebula, por, czosnek,
- kalafior, kapusty, brokuł,
- rzodkiewka,
- ogórek, dyniowate,
- rośliny bobowate,
- nawozy zielone, gorczyca, rzepak.
Z uwagi na zagrożenie przez takie szkodniki, jak bawełnica topolowo-marchwiana albo mszyca wierzbowo-marchwiowa, marchwi nie powinniśmy siać w pobliżu większych skupisk drzew (topoli, wierzb, lasów iglastych), a także krzewów i innych zarośli.
Po jakich warzywach nie siać marchewki?
Jak już wspomnieliśmy, marchwi na tym samym miejscu (a w przypadku plantacji rolniczych — na tym samym polu) nie powinno się uprawiać częściej niż co 4 lata. Nie można również uprawiać marchwi po takich roślinach jak:
- marchew, pietruszka, pasternak ze względu na namnażanie patogenów,
- seler, burak, ziemniak, ponieważ pogarszają strukturę gleby,
- pomidor, papryka, bo zmniejszają zasobność gleby.
Uprawa marchewki niemal w każdej glebie
Uprawa marchwi jest możliwa w każdym zakątku Polski i na większości rodzimych gleb. Najlepiej jednak rozwija się ona na glebach o średniej ciężkości i lekkości, z domieszką piasku i gliny, bogatych w próchnicę i posiadających przepuszczalne podłoże. Te warunki sprzyjają tworzeniu przez nią pięknych, zdrowych korzeni.
Uprawa marchwi na glebach torfowych jest jak najbardziej wskazana, jednakże czas wysiewu nasion powinien być podyktowany poziomem wilgoci gleby w danym sezonie wiosennym. Należy unikać gleb o niekorzystnych dla rozwoju marchwi właściwościach, takich jak: duża ciężkość, skłonność do zaskorupiania, obecność kamieni, nadmierna zlewność, podmokłość i silne zakwaszenie. Te czynniki negatywnie wpływają na wzrost marchwi, prowadząc do deformacji korzeni i utrudniając zbiór.
Marchew jest warzywem stosunkowo odpornym na temperatury. Kiełkowanie następuje już w 5 stopniach Celsjusza. Należy jednak pamiętać, że zbyt niskie temperatury (poniżej 15 stopni Celsjusza) w fazie rozwoju korzeni mogą negatywnie wpływać na ich wybarwienie. Susza sprzyja natomiast tworzeniu korzeni krótszych i grubszych niż typowe dla danej odmiany. W przypadku niskiej wilgotności gleby temperatury powyżej 30 stopni Celsjusza mogą powodować zaokrąglenie wierzchołka korzenia.
Źródła: Metodyka integrowanej produkcji marchwi, PIORiN; Instrukcja uprawy marchwi jadalnej (Daucus carota L.) na nasiona
metodami ekologicznymi, Instytut Ogrodnictwa -PIB.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!