Pomidory wciąż jeszcze nie dojrzały i są zielone? Sprawdź dlaczego. Być może popełniasz jeden z tych błędów

Justyna Madan
Pomidory nie dojrzewają? Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z tych błędów.
Pomidory nie dojrzewają? Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z tych błędów. pixabay.com
Lato się kończy, ale jest wciąż ciepło i słonecznie. Wychodzisz do ogrodu, a tam krzaki mienią się intensywną czerwienią. Nic nie smakuje tak, jak dojrzały pomidor zerwany dosłownie przed chwilą. Kwintesencja późnego lata. Ale zaraz, chwila. Pomidory są, ale u sąsiada! A twoje prezentują się marnie i wcale nie wyglądają tak, jakby za chwilę miały urosnąć i zmienić kolor z zielonego? Coś poszło nie tak. Sprawdzamy podstawowe błędy podczas sadzenia pomidorów. Co zrobić, żeby cieszyć się latem pysznym zbiorem?

Spis treści

Dlaczego pomidory nie dojrzewają? Oto 5 powodów

Kiedy pomidory nie dojrzewają, nie zawsze jest to nasza wina. Czasem dzieje się to poza naszą kontrolą. Z jednej strony to dobra informacja, bo oznacza, że zrobiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby mieć pyszne, soczyste i dojrzałe pomidory. Z drugiej strony może to oznaczać, że naprawienie pomidorowego problemu będzie odrobinę trudniejsze, bo musimy znaleźć konkretną przyczynę.

Skupiamy się na czerwonym pomidorze, chociaż odmian jest o wiele więcej, wśród nich czekoladowe, żółte i pomarańczowe. Zielone pomidory są jadalne, ale należy podchodzić do nich bardzo ostrożnie, ponieważ zawierają tomatynę, która jest bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia.

Pomidory na początku są zielone, ponieważ zawierają chlorofil. Kiedy zaczynają dojrzewać, tworzą naturalnie występujący hormon zwany etylenem, który rozpoczyna proces dojrzewania. Wewnątrz pomidorów naturalnie rozwija się substancja chemiczna zwana likopenem, powodująca ich dojrzewanie i zmianę koloru. Likopen można znaleźć w pomidorach, morelach, arbuzach i wielu innych owocach i warzywach.

Zbyt wysoka lub niska temperatura

Słońce i ciepło to idealne warunki dla naszych pomidorów, jednak upał i susza już tak dobrze na pomidory nie wpływają. Trudno w to uwierzyć, ponieważ warzywa te kojarzą nam się ze słońcem i letnimi miesiącami, ale pomidory też są wrażliwe na temperaturę. Optymalna temperatura do wzrostu pomidora to od 18 do 27 stopni Celsjusza w dzień i 17-21 stopni Celsjusza w nocy. Dlatego wyższa temperatura może spowolnić, a nawet całkowicie zatrzymać dojrzewanie. W tym wypadku niestety nie możemy nic zaradzić, musimy po prostu poczekać, aż wystarczająco się ochłodzi, wówczas pomidory powinny zacząć błyskawicznie dojrzewać.

To samo dotyczy zbyt niskich temperatur. Może to wydłużyć proces dojrzewania o nawet 3 tygodnie. Jeśli temperatury w dzień i w nocy mocno się wahają i jest między nimi duża różnica, proces dojrzewania może się zatrzymać całkowicie. Wówczas roślina nie zawiąże też nowych owoców i nasze plony będą bardzo słabe. Jeśli temperatura mocno spadnie, warto zastanowić się nad osłoną naszych sadzonek, za pomocą starego prześcieradła lub plandeki, dzięki czemu zatrzymamy w pobliżu rośliny jak najwięcej ciepła.

Wymyślna odmiana

Jednym z problemów niedojrzewających pomidorów jest wybór odmiany, która nie czuje się dobrze w naszym regionie. Na świecie jest około 7 tysięcy odmian pomidorów, ale tak naprawdę uprawia się zaledwie 2 procent z nich. Ponadto pomidor pomidorowi nierówny. Dlatego nie każda odmiana będzie rosła w tym samym miejscu tak samo, poza tym problemem może być też to, jeśli co roku sadzimy pomidory w dokładnie tym samym miejscu. Tę samą grządkę, w miarę możliwości, powinniśmy wybierać co kilka lat.

Przerośnięte lub zestresowane rośliny

No cóż, nie tylko ludzie się stresują. Może to dotyczyć nawet pomidora, który ma w sobie określoną ilość energii. Dlatego temperatura i dobór odpowiedniej odmiany są tak ważne, w innym wypadku roślina spędzi tak dużo czasu na rozwijaniu liści i kwiatów, że nie będzie mieć już wystarczająco dużo czasu na pomoc owocom zamienić kolor z zielonego na czerwony. W związku z tym konieczne jest przycinanie winorośli, dzięki czemu zatrzymamy dalsze kwitnienie i poprawimy przepływ powietrza. Może to również zapobiec rozwojowi różnych chorób. Pomidorom nie podajemy też zbyt dużo nawozów azotowych, ponieważ przez to roślina skupia się na liściach, a nie na owocach.

Jak przycinać pomidory? Kiedy nasza roślina jest już porządnie wyrośnięta, można usunąć część liści pod najniższym gronem. W miarę pojawiania się nowych owoców przerywamy liście, stopniowo idąc w górę. W drugiej połowie sierpnia odcinamy wierzchołek krzaczka. Należy pamiętać, że liście usuwamy w ciepły, słoneczny i pogodny dzień.

Zgnilizna i inne choroby

Może zdarzyć się tak, że roślinę na końcówkach kwiatów dotknie zgnilizna. Może to spowolnić lub całkowicie zahamować proces dojrzewania. Łatwo jest zidentyfikować i ustalić, czy problemem jest zgnilizna końcówek kwiatów. Na owocach znajdziesz czarne zmiany, zwykle na spodzie owocu. Taka zgnilizna może być spowodowana niewystarczającą ilością wapnia, dlatego warto dodawać je do gleby. Najbardziej typowym powodem niedoboru wapnia jest nieregularne podlewanie.

Brak słońca i złe podlewanie

Jeśli pomidor nie będzie miał wystarczającej ilości słońca, może mieć problemy z dojrzewaniem. Możliwe, że zdecydowaliśmy się na nieodpowiednie miejsce na hodowlę pomidorów, które potrzebują co najmniej 7 godzin światła słonecznego dziennie. Poza tym problem może pojawić się, pomimo wystarczającej ilości słońca, jeśli posadzimy rośliny zbyt blisko siebie. W przypadku wyższych roślin odległość pomiędzy sadzonkami powinna wynosić co najmniej 50 cm, w przypadku roślin karłowatych – 40 cm.

Pomidory lubią wodę, dlatego nie żałujemy jej, ale podlewamy bezpośrednio na glebę pod krzaczkiem, nie po liściach. Najlepiej robić to wczesnym rankiem, jeśli jednak o tej porze dnia nie mamy takiej możliwości, późne popołudnie i wieczór również będą w porządku. Jeśli na glebie zaczyna pojawiać się pleśń, to jasny sygnał, że pomidory są przelane.

Jeśli żadna z opcji nie pomogła i na krzaczku mamy piękne, ale wciąż zielone pomidory, warto podjąć ostatnią próbę. Owoce zrywamy, układamy w misce w towarzystwie banana, czerwonego jabłka lub dojrzałych pomidorów. Owoce mogą pomóc pomidorom dojrzeć.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro