Ubój w gospodarstwie - zasady. Jeśli z konieczności, to mięso mogą zjeść domownicy

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Za wprowadzanie na rynek mięsa pochodzącego z produkcji  na użytek własny, grozi kara w wysokości od 1000 zł do 5000 zł.
Za wprowadzanie na rynek mięsa pochodzącego z produkcji na użytek własny, grozi kara w wysokości od 1000 zł do 5000 zł. Obraz Ирина Кудрявцева z Pixabay
Od niedawna rolnicy mogą zagospodarować mięso zwierząt ubitych w wyniku uboju z konieczności. Jednak nadal nie można takiego mięsa wprowadzać na rynek! Mogą je zjeść wyłącznie domownicy.

- Nareszcie zmieniono zasady, o które od lat zabiegali rolnicy zajmujący się produkcją zwierzęcą – mówi rolnik z Kujaw. - Przecież to była fikcja, bo porządni gospodarze nie pozwolą cierpieć zwierzęciu, które na przykład złamało nogę, więc decydowali się na ubój, a z drugiej strony starali się tak naginać prawo, by mięso ze zdrowego zwierzaka jednak się nie zmarnowało. Całe szczęście, że teraz można legalnie to mięso wykorzystać.

Na użytek własny, więc nie można robić mięsnych prezentów[/sc

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ubój w gospodarstwie - zasady. Jeśli z konieczności, to mięso mogą zjeść domownicy - Gazeta Pomorska